Foto: Marko Plejić/Global

Ima li poveznice između roze boje koja označava brižljivost, suosjećajnost te ljubav i svijeta muževnosti kojeg odlikuju nasilje, nametljivost i grubost? Upravo se ovim pitanjem bavio Donovan Pavleković svojim fotografskim radom “Hypermasculinity”.

“Ono što se tradicionalno ne smatra dijelom muškog svijeta je roza boja te sam upravo nju, kao meni omiljenu, odlučio suprotstaviti toj problematici na koju sam naišao. Uvijek polazim od dvije inspiracije, a to su boja i problem”, objasnio je Donovan.

On kaže da je inspiraciju za rad dobio nakon što je pročitao „groznu” definiciju toga što znači biti muškarac te je taj pojam odlučio dovesti do potpune suprotnosti. Zbog takvog sudara dvaju svjetova, roze i muževnosti, mnoge bi Donovanova djela mogla zateći nespremne. No to mu i jest cilj.

‘Volim stvarati radove koji šokiraju, koji su neugodni, ali otvaraju različite teme’, priznaje Donovan

“Volim stvarati radove koji šokiraju, koji su neugodni, ali opet otvaraju različite teme i dovode nas do nekih pitanja koja pokušavamo zaboraviti ili ih udaljiti od naše pozornosti”, priznao je Donovan.

Fotografijom se počeo baviti u osmom razredu osnovne škole kada mu je to bio samo hobi, a ni izlaganje mu nije strano – do sada je već izlagao svoje radove u rodnom Bjelovaru, no kaže da mu je ovo prvi put da izlaže u Zagrebu. Donovan je student prve godine Modnog dizajna na Tekstilno-tehnološkom fakultetu (TTF) u Zagrebu čiji je rad bio izložbi studenata TTF-a, održanoj u galeriji Studentskog centra. On je bio jedini izlagač na izložbi koji se u radu služio fotografijom, iako je isprva bio pozvan da izloži modne crteže.

“Ja sam želio, kao i uvijek, biti i stvoriti nešto posebno pa sam se odlučio za svoj omiljeni medij, a to je fotografija. Jako mi je drago da se profesorici svidjela ideja i da je prepoznala moju fotografiju kao nešto vrijedno galerije. A i zašto ne pokazati ono za što mislite da vam najbolje ide”, objasnio je Donovan i dodao kako je jako zadovoljan odazivom i reakcijom publike.

“Jedno je kad vidite komentare na vaše fotografije na Instagramu, ali vidjeti ljude i njihove reakcije kada vide vaš rad – to je jednostavno neprocjenjivo”, rekao je Donovan.