Foto: Ivan Gundić

Izložba fotografija “Ispit” svoja vrata za posjetitelje otvora danas u 20 sati u Galeriji SC. Svojim autorskim serijama fotografija publici će se predstaviti studenti prve godine diplomskog studija Fotografije Akademije dramske umjetnosti Denis Butorac i Ivan Gundić. Fotografije kojima će studenti predstaviti javnosti rezultat su cjelogodišnjeg rada na umjetničkom projektu.

Ivan se čarima fotografiranja prepustio još kao dijete. U osnovnoj školi je dobio prvi digitalni fotoaparat i tada se pojavila njegova ljubav prema fotografiranju.

“Moj prvi fotoaparat je bio neki mali kompakt, mislim da se ni objektiv nije izvlačio van za zumiranje nego je to sve bilo nekako unutra složeno, jako čudan fotoaparat. S tim sam onda krenuo raditi neke svoje prve djetinje fotografije i to nije sličilo ni na što, ali od nečega treba početi”, rekao je Ivan.

Foto: Denis Butorac

Iako je još prije tri godine održao svoju prvu samostalnu izložbu u Koprivnici, njegovom kolegi Denisu ovo je prva samostalna izložba, stoga je putem društvenim mreža pozvao svoje prijatelje, ali i sve koji su zainteresirali za fotografiju, da dođu i pogledaju njegov rad.

Denis u radu ‘Homesick’ propituje društveno prihvatljive tradicijske rituale muškosti koje su temeljene na poricanju emocija, u kojima, kako je rekao, nikada nije želio sudjelovati, a također je otkrio za što koristi fotografiju.

“Koristim ju kao psihoterapijsko sredstvo u suočavanju s djetinjom traumom i novim modelom povezivanja s obitelji i sredinom u kojoj sam odrastao”, rekao je Denis.

Dok Ivan u radu ‘Prolaz za divlje životinje’ konstruira imaginarno mjesto heterotopije razmišljajući o odnosima između prostora, znanja i moći. Kameru pak koristi za snimanje divljih životinja, kojima nastoji prikazati čovjeka ogoljenog od bilo kakvih kulturalnih faktora i bez ikakvih odrednica pojedinačnog identiteta.

Organizator izložbe je Katedra za fotografiju, a mentorica prof. Sandra Vitaljić. Izložba će za posjetitelje biti otvorena do 19. rujna ove godine.