Foto: Matija Habljak/Pixsell

Stotinjak probranih studentskih umjetnina s četiriju Likovnih akademija – osječke, riječke, širokobriješke i zagrebačke, predstavilo se u prosincu u Meštovićevu paviljonu. Održana je, naime, prva studentska prodajna izložba Plati i nosi, s ciljem da se predstavi nova generacija perspektivnih umjetnika koji nose odgovornost da ožive, a zatim i vode hrvatsko tržište umjetnina. Sedmodnevnu izložbu organizirali su Akademija likovnih umjetnika (ALU), Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (HDLU) i Hrvatska poštanska banka (HPB). Radovi po cijeni od stotinjak do 20.000 kuna autorska su djela izlagača.

Likovni razvoj počinje od obrazovanja

Oživljavanje tržišta umjetnina, razvoj umjetničke i šire kulturne scene, potpomaganje studenata Akademija, međusobno umrežavanje, promocija, izravna komunikacija izlagača i kupaca uspješno su ostvareni motivi ove izložbe. Ipak, glavni je cilj projekta ipak bio osvjestiti javnost da razvoj i održavanje likovnosti počinje već tijekom obrazovanja, kada studenti svladavanjem novih poslovnih vještina postaju konkurentniji. Projektom se pokazao potencijal i kontinuitet kvalitete visoko umjetničkog obrazovanja, a naglasila se potreba za ovakvim prezentacijama umjetnika u usponu.

Izložbu je otvorila ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek koja je pozdravila izlagače, njih više od četrdeset. Studenti koji su dobili priliku predstaviti svoj rad javnosti, najbolji su od najboljih, koji su se istaknuli među svojim kolegama. Izabrani su oni koji su prošli dva kruga selekcije. Prvi je bio izložbeni natječaj na samim akademijama, nakon čega su od izabranih studenata HDLU i glavna kustosica izložbe odabrali izlagače.

Odmah po otvorenju, stručni je žiri dodijelio nagrade najboljim studentskim radovima. Od onih koji su izlagali, njih četvero nagrađeno je plaketom. Jedna od njih je i studentica osječke Akademije, Maja Gjajić, koja ne krije sreću i zahvalnost, iako se nije nadala nagradi.

Većina umjetnika ne živi od svojih radova

“U početku nismo zapravo znali kako će se situacija odvijati i što možemo očekivati. Mislim da smo se svi participirali i u konačnici otišli na izložbu s najboljim i najgorim mogućim očekivanjima. Na našu sreću, prevagnula su bolja očekivanja i rezultati”, istaknula je studentica i objasnila kako većinu zarade planira uložiti u daljnju produkciju. Prodaja radova veseli ju bilo da kupac kupuje poklon ili umjetnički dekor, bilo da je to kolekcionar ili galerist koji joj tom kupnjom otvara nova vrata na umjetničkoj sceni, objasnila je Maja.

Ipak, prodaja radova nije dovoljan izvor financiranja za mnoge umjetnike pa tako ni za studente. Većina umjetnika ne živi isključivo od prodaje svojih radova, već se bave primijenjenom umjetnošću i zarade slikanjem po narudžbi ili predavanjem u školama.

“Oni vrlo često, osim umjetničke prakse, djeluju i na drugim područjima, kao što su dizajn, kreativna industrija i slično, baš kako bi popunili džepove, što osobno podržavam i u što sam i sama, kao studentica, uključena. Naravno da je u cijeloj priči prisutno nekoliko kvalitetnih natječaja u kojima se otkupljuju radovi ili novčano potpomažu mladi umjetnici, no toga bi itekako trebalo biti više. Ovakav tip izložbe definitivno je jedan od načina promocije i oživljavanja tržišta umjetnina u Hrvatskoj. Iako su takvi koraci mali, definitivno su značajni i hvalevrijedni”, potvrdila je Maja i istaknula kako vjeruje da se od umjetnosti ipak može preživjeti.

“Sve je moguće. Naravno, prilike i uspjeh ovise o samom umjetniku i o tome koliko će vlastitog entuzijazma, napora i kontakata uložiti u to, baš kao i u svakom drugom poslu. Naravno da je ovakav oblik djelovanja u društvu i, možemo reći, poslovanju vrlo specifičan, ali smatram da je uspjeh proporcionalan onome što je u njega uloženo. Zaista je sve moguće, pa tako i živjeti od umjetnosti. No, vani je u svijetu, vjerujem, ipak malo lakše nego u Hrvatskoj”, dodala je.