StoryEditor

CAMERA OBSCURA Polaznici radionice Borisa Štromara fotoaparate izrađivali od - kutije šibica

Najimpresivnije camere obscure napravljene su kao velika prostorija u koju se može ući
Autor:
Tekst: Barbara Poslek
15/05/2018 u 13:32 h
FOTO: Boris Štomar
FOTO: Boris ŠtomarBoris Štomar

Što je prava ljubav prema fotografiji najbolje pokazuju pojedinci koji se neumorno vraćaju njenim počecima. Fotograf i astronom Boris Štromar organizirao je radionicu koju je posvetio cameri obscuri – pokazao je kako je napraviti od kutije šibica. Ta zagrebačka radionica održana je u čast Svjetskog dana pinhole fotografije, koji se održava svake posljednje nedjelje u travnju.

Cameru obscuru slave fotografi diljem svijeta, a tim povodom organiziran je i svjetski natječaj pinhole fotografija. Na ovogodišnjem je natječaju sudjelovala i Koprivnica, koja već godinama održava slične radionice. Takvi projekti nude pogled u fotografiju kroz vlastoručnu izradu njena najjednostavnijeg oblika. Ovaj uređaj, koji se smatra pretečom fotoaparata, mnogima je danas nepoznanica, ali ga se ipak smatra neupitno važnim izumom.

‘Na kraju su i fotografije neobične zbog svoje neoštrine i uvijek imaju nekakav sanjiv i nerealan štih‘, istaknuo je Štromar

Camera obscura zapravo je projekcija slike na zid prostorije, stvorena propuštanjem svjetlosti kroz rupicu na suprotnom zidu. Pinhole fotografija – fotografija stvorena camerom obscurom – zato i podrazumijeva fotografiranje kroz rupicu, bez uporabe leće.

Foto: Boris Štomar

Camerom obscurom fotografija se može izraditi u bilo kojem formatu i na bilo kakvom fotoosjetljivom materijalu, a najčešće se koriste postojeći fotoaparati s izmijenjenim objektivima.

"Najimpresivnije su upravo one napravljene kao jedna velika prostorija u koju gledatelj može ući, pa kad mu se oči priviknu na tamu, ugleda golemu sliku okoliša projiciranu na zid", rekao je Štromar. Na ovogodišnjoj radionici fotoaparati su se izrađivali od kutije šibica, a pri završetku svojih rukotvorina, nitko od prisutnih nije ostao ravnodušan.

[caption id="attachment_8779" align="aligncenter" width="1000"] Foto: Boris Štomar

"Nisam znala da se tako nešto može uopće izraditi samostalno! Proces je zabavan i jednostavan, a najviše me zanima krajnji rezultat – fotografije", rekla je posjetiteljica Zrinka Antonić.

"Na kraju su i same fotografije neobične zbog svoje neoštrine i uvijek imaju nekakav sanjiv i nerealan štih. Preporučujem svima da barem jednom pokušaju sami napraviti svoju cameru obscuru", poručio je Štromar.

26. travanj 2024 07:29