Foto: Pixabay

Potres koji je u nedjelju ujutro pogodio Zagreb i okolicu oštetio je niz zagrebačkih muzeja, galerija i drugih kulturnih institucija. Jedna od najteže stradalih građevina je Muzej za umjetnost i obrt, smješten u historicističku palaču izgrađenu 1888. godine, koji je pretrpio oštećenja i na zgradi, ali i na građi koju čuva.

Najteže su stradali drugi i treći kat, restauratorske radionice specijalizirane za metal, keramiku i staklo, tekstil, slikarstvo i polikromnu skulpturu te dio stalnog postava na drugom i trećem katu, a urušen je i dio krovišta. Ravnatelj MUO-a Miroslav Gašparović za Global je rekao da se trenutno nalaze u fazi konstatacije pa još uvijek nemaju pravi uvid u količinu štete.

“Problem je što ne možemo krenuti u evakuaciju jer je zabranjen ulaz u zgradu, tako da se štete nastavljaju sa svakim potresom. Pravo stanje stvari ćemo vidjeti kada dođemo do djela depoa i restauratorskih radionica koji su trenutno nedostupni”, istaknuo je Gašparović.

U Muzeju suvremene umjetnosti uslijed potresa aktivirali su se protupožarni sprinkleri koji su izazvali poplavu u izložbenim prostorijama, a voda je oštetila stropove i podove te nanijela štetu na nekoliko izložbenih predmeta, priopćili su. Uz poplavu, nekolicina umjetnina se oštetila uslijed podrhtavanja tla, no sve ugrožene skulpture su premještene. U prizemlju je znatno oštećen cigleni zid te je uočeno dodatno slijeganje južnog platoa.

Velika šteta nastala je i u Muzeju Mimara gdje je oštećen krovni dio atrija i strop dvorane na drugom katu. Stradao je dio stalnog postava, a na brojnim mjestima interijera protežu se pukotine. U službenom priopćenju, izvijestili su kako će mjerodavne institucije, na čelu s Ministarstvom kulture Republike Hrvatske, što prije krenuti u sanaciju.

Iz Hrvatskog povijesnog muzeja obavijestili su kako je na palači Vojković-Oršić-Kulmer-Rauch, u kojoj je muzej smješten, ustanovljeno niz strukturalnih oštećenja čime je znatno narušena statična ispravnost objekta. Građa izložbe “Varvaria/Breberium/Bribir: razotkrivanje slojeva”, ali i ona u čuvaonicama, nije oštećena baš kao ni prostorije djelatnika i čuvaonica građe u Meštrovićevom paviljonu, no čeka se daljnja procjena nadležnih djelatnika.

U palači Vranyczany-Dobrinović na Zrinjevcu, u kojoj je smješten Arheološki muzej, pojavile su se pukotine na vanjskom dijelu zgrade i u unutrašnjosti zgrade, a osim toga oštećen je i stalni postav. Iz Muzeja javljaju kako je u tijeku pregled zgrade i dokumentiranje nastale štete.