Foto: Unsplash

Umjetnički stručnjaci utvrdili su gdje je nizozemski slikar Vincent Van Gogh naslikao svoje posljednje djelo prije samoubojstva, priopćili su iz muzeja Van Gogh u Amsterdamu.

Prema istraživanju, djelo “Korijenje stabala” nastalo je u mjestu Auvers-sur-Oiseu na sjeveru Francuske gdje je Van Gogh proveo posljednje dane života. Za otkriće točne lokacije nastanka djela, brijega na kojem je stajao slikar, zaslužan je Wouter van der
Veer, direktor instituta Van Gogh, koji je pronašao razglednicu iz prvog desetljeća 20. stoljeća i uočio sličnosti prizora sa slikom. Svoja opažanja prenio je istraživačima iz muzeja Van Gogh koji su potom usporedili sliku, razglednicu, stanje brežuljka i rad poznatog slikara te zaključili da se “vrlo vjerojatno” radi o pravom mjestu.

“Svaki element ove misteriozne slike može se usporediti s razglednicom. Slika je također u skladu s Van Goghovom navikom slikanja motiva iz neposredne okoline”, rekao je Wouter van der Veer. I slika i razglednica tako prikazuju korijenje i krošnje drveća. Sunčeva svjetlost, koju je oslikao Van Gogh, pokazuje da je djelo nastalo krajem popodneva, a isti dan slikar je počinio samoubojstvo.

“To što je ovo njegovo posljednje umjetničko djelo otkriće čini još iznimnijim, pa čak i dramatičnijim”, istaknuo je Teio Meedendorp, viši istraživač u muzeju Van Gogh. Mjesto otkrića sada je označeno kao posebna turistička atrakcija, a sliku “Korijenje stabla” moguće je vidjeti u muzeju u Amsterdamu.