Foto: Lucija Adžić/Global

Početkom prošle godine Zagrepčane je iznenadilo preuređenje još jedne važne gradske znamenitosti. Meštrovićev paviljon, poznat kao Džamija, smješten je na Trgu žrtava fašizma, a odnedavno je njegovu specifičnu zelenu pojavu zamijenilo ograđeno gradilište. Radovi koji su se oduljili potaknuli su građane da se pitaju što se to događa, te su upitom udrugama dali do znanja da im nije svejedno hoće li netko uništavati njihov grad, objasnila je Jasna Šumanovac iz Zelene akcije.

“Svakom gradu, pogotovo velikim svjetskim metropolama, potrebno je zelenilo. Zagreb nije velika metropola, ali je prometno zagušen i trebao bi imati četvorni metar zelenila po stanovniku, što zbog zraka, što zbog mirisa. Zelenilo umiruje i čisti nam grad, to je poznato”, rekla je Jasna.

Zaštićeno kulturno dobro

Zelena akcija jedna je od ključnih udruga u osnivanju inicijative Vratite Magnoliju, koja je okupila niz udruga s ciljem poticanja građana na uključivanje u projekte vezane uz gradove u kojima žive. Uključeni su Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata, Inicijativa A kad će park, Pravo na grad, predstavnici arhitektonske struke, Sindikat biciklista, stanari Trga žrtava fašizma, Zelena akcija i 1POSTOZAGRAD. Ono što je stvorilo dovoljan pritisak za osnivanje inicijative bilo je uklanjanje čuvene magnolije pred paviljonom.

‘Pokrenuli smo s nekoliko udruga inicijativu očuvanja zelenila, da se prezentira cjelokupni projekt javnosti te da se provede široka javna i stručna rasprava vezano uz njega’, kaže Jasna Šumanovac iz Zelene akcije

“Pokrenuli smo s nekoliko udruga inicijativu očuvanja zelenila, da se prezentira cjelokupni projekt, takozvani ‘Pješački centar izvrsnosti’, javnosti te da se provede široka javna i stručna rasprava o njemu. Pogotovo vezano uz Trg žrtava fašizma i obnovu paviljona jer je to zaštićeno kulturno dobro”, objasnila je Šumanovac.

Pješački centar izvrsnosti novi je projekt Gradskog ureda kojim se želi  urbanizirati i modernizirati stara gradska jezgra u sasvim novom i modernom duhu, ali uz očuvanje originalna stanja. Jedna od lokacija je i Trg žrtava fašizma, za koju je predviđen višemilijunski proračun.

Posljednjih se nekoliko mjeseci vodila burna rasprava o netransparentnosti projekta. Mediji su prenosili nezadovoljstvo mnogih udruga zbog natječaja koji nije proveden, nedostatka struke i nedovoljnog upoznavanja javnosti s projektom.

Foto: Lucija Adžić/Global

Grad pak odgovara kako je projekt legitiman, što je potvrđeno odobrenjem Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode, glavnog ureda za poslove vezane uz zaštitu i očuvanje kulturnih dobara. Ured izdaje i potrebnu dokumentaciju, uvjete i dozvole za radove na svim područjima koja uključuju gradsku prirodu, a dozvolu je dobio i ovaj projekt. Očekuju završetak radova do 15. kolovoza ove godine.

“Što se tiče uključivanja stručnjaka u izradu projekta, napominjemo da je projekt krajobraznog uređenja zelenih površina izradio Zagrebački holding, podružnica Zrinjevac kao meritorno tijelo za uređenje zelenih površina Grada Zagreba”, istaknuo je Dinko Bilić, pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet.

Podnijete i kaznene prijave

Ipak, Inicijativa Vratite magnoliju traži hitnu obustavu radova i da se sazove javna rasprava pa da građani mogu sami reći što misle o betonizaciji Zagreba. Smatraju da projekt Pješački centar izvrsnosti nije dobro predstavljen ni javnosti ni struci, koje moraju obvezno biti uključene, pogotovo kada je riječ o užem središtu grada.

Prije mjesec dana, 30. svibnja, inicijativa je podnijela i kaznenu prijavu protiv gradonačelnika Milana Bandića i pročelnika Gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Silvija Novaka, prenio je tportal.