Foto: Privatna arhiva

Film “Neuspješan skroz”, priča je o Žarku Jovanovskom, svestranom umjetniku koji nije uspio sa svojim radom.

Osim kao likovni umjetnik, okušao se u glazbi, oformivši bendove poput Electric Žare, Abnormalan i Duolist. Prošlih je godina primijećen i kao slam pjesnik duhovitih, morbidnih i kritičkih stihova, što je okrunio ciklusom pjesničkih zbirki “Petoknjižje”.

U filmu nam Jovanovski objašnjava kako njegovi bendovi nisu ostvarili uspjeh, a prodao je samo nekoliko slika u cijelome životu. Stoga se nadao nešto zaraditi na lirici u samoizdavaštvu.

Nesposoban uspjeti

Foto: Privatna arhiva

“Osjetio sam u jednom trenutku kako imam kritičnu masu dovoljno dobrih pjesama zaokruženih u pet cjelina kojima nešto jasno i glasno kažem o sebi i svijetu oko sebe”, napominje Jovanovski i dodaje kako bi mu bez toga cijeli pothvat bio besmislen. Iako u filmu cinično zaključuje da je nesposoban uspjeti, napominje da film govori o “takozvanoj neuspješnosti koju generiraju neinventivni idioti” s visokim društvenim statusom, ali i društvo “tako idiotski skrojeno da najčešće priglupi i bolesni mediokriteti dobro kotiraju.”

Ljiljana Šišmanović upoznala je Žarka na izložbi gdje je recitirao pjesme. Prišla mu je s prijedlogom da snimi dokumentarac. Premda nije imao posebnu želju da ga se dokumentira, Jovanovskom se svidjelo što je redateljica imala ideju.

“Čim skužim da se mogu upustiti u neku novu avanturu, bez razmišljanja skočim u to”, napomenuo je. Ispričavši joj svoju životnu priču, započeli su snimanje. Dok Šišmanović najstresnijim smatra brojne lokacije u kratkoj televizijskoj proizvodnji, Jovanovskom su teškoće pri snimanju bile zdravstvene.

Foto: Privatna arhiva

“Film je sniman samo mjesec dana nakon što su mi u bolnici na Rebru ugradili dva stenta, sve je drugo bilo izvanredno iskustvo”, procijenio je. Najljepši mu je dio bilo shvaćanje da je rad urodio plodom.

“Strpljiv, susretljiv, otvoren za suradnju, nije pokušavao, što se ljudima koji su u fokusu kamere često događa, nametnuti svoju viziju filma o samome sebi”, pohvalila je Šišmanović svog protagonista i njegovu samoironičnost.

Genijalan ili iritantan

Potanko opisujući njegov život, film se dojmio publike. Gledatelj Lucian Mirdita ocijenio je film “jako dobrim prikazom tužnog i teškog umjetničkog života”.

“Nekim je ljudima Žare genijalan, drugima je iritantan, a ako je Žare ono o čemu razmišljaju nakon gledanja, ako je Žare jači od filma o njemu, onda je film uspio jer je to i bila namjera”, objasnila je Šišmanović svoju autorsku težnju. Uz gostovanja na drugim domaćim i stranim festivalima, film bi se najesen trebao prikazati i na HRT-u.