Foto: Antonija Grbavac/Global

Blagdani su sve bliže i Zagreb, kao najbolje europsko adventsko odredište, ponovno ima veliki zadatak. Do sada je ljude oduševljavao svojim bogatim sadržajima, a uskoro ćemo doznati hoće li to opravdati i ove godine.

Pregršt svjetala i ovog će došašća stvoriti bajkovito ozračje na zagrebačkim ulicama, a pjesma i klizanje ugrijat će sve zimogrozne. Ne odmažu niti kobasice, knedle i ostale delicije, kao ni miris neizostavnog kuhanog vina u zimskim šetnjama. Adventska događanja i ove će se godine održavati u svim dijelovima Zagreba.

Na Trg kralja Tomislava tradicionalno se vraća klizalište, razni koncerti pridonijet će božićnom ugođaju na Zrinjevcu, u perivoju koji će krasiti tisuće svjetala, a zamirisat će i zagrebački specijaliteti kao što su krpice sa zeljem, štrukle i svima draga sarma.

Najdraže mjesto okupljanja mladih ostaje Europski trg, gdje mogu utažiti želju za dobrom zabavom, glazbom, filmom i, naravno, toplim napitcima. Na Trgu bana Josipa Jelačića i na poznatom Fuliranju posjetitelje očekuje šarolika gastronomska ponuda, dok će tunel Grič, Marićev prolaz i Klovićevi dvori biti glavna odredišta za fotografiranje. Uz Gornji grad i “žive jaslice” treba spomenuti i novu atrakciju – najveću maketu željeznice jugoistočne Europe.

Na Tomislavac se vraća klizalište, a koncerti pridonijet će božićnom ugođaju na Zrinjevcu

Ozračje došašća može se naći i u drugim gradovima Hrvatske. Karlovac održava Čaroliju susreta od 14. do 31. prosinca, gradska šetnica bit će središte zbivanja brojnih programa i bogate gastronomske ponude. Rijeka obilježava paljenje adventskih svijeća i otvorenje adventa na Gradini 2. prosinca, paljenjem lampica dužine 15 kilometara. U Puli se različiti programi održavaju na 50 lokacija, a došašće obilježavaju i ostali gradovi na obali poput Zadra, Splita i Dubrovnika.

Za vikend posjete adventu izvan Hrvatske nameće se Mađarska. Drvene kućice nude hranu i piće za svačiji ukus, a kurtos kalacs je delicija koja se ne propušta. Jednodnevni izleti stoje do 300 kuna, a na takvom je bila i Neda Šajić koja je posjetila više gradova za advent i nije požalila što je posjetila Budimpeštu.

Foto: Antonija Grbavac/Global

“Mostovi preko Dunava izgledaju bajkovito kada padne mrak, a iznenadila me i ponuda na štandovima”, rekla je Šajić.

Bliže i jeftinije može se proći u Sloveniji, ponude za Ljubljanu i Bled ne prelaze 150 kuna. Rijeka u središtu tog malog i šarenim svjetiljkama okićenog gradića daje poseban čar, a posebno lijepo tada izgleda i Bledsko jezero.

Trodnevno putovanje u Prag privlači mlade ne samo u adventsko vrijeme, a oko 700 kuna potrebno je izdvojiti za posjet zemlji čije je delicije kao što su trdelnik, praška šunka ili varené vino najbolje kušati uz dobro društvo i adventsko raspoloženje.

Austrija je također među popularnijim odredištima tijekom došašća. U Beč ili Graz može se otići po pristupačnim cijenama od stotinjak kuna za jednodnevne izlete, a oni koji uključuju noćenje oko 400 kuna. Advent u Beču posjetila je i Anja Palac, studentica stomatologije u Rijeci.

“Cijene su jako visoke, za njihov topli punč morate odvojiti šest eura, a ako im odlučite vratiti šalicu, dobijete dva eura natrag. Klizanje je također vrlo skupo, pogotovo ako nemaš svoje klizaljke, platit ćeš 35 eura”, napomenula je Anja koju su pak u Beču očarali ulični glazbenici i kočije. No ipak Zagreb smatra pristupačnijim kada su u pitanju cijene.