Foto: Pixabay

Korana Gvozdić, Jelena Marinović, Paula Sikirić, Maša Zibar… Svim je tim ženama nešto zajedničko. Naime, na društvenim mrežama iznenadile su svoje pratitelje sretnom vijesti da očekuju prinovu. S obzirom na to da je u kratkom razmaku nekoliko influencerica objavilo trudnoću, pratitelji na društvenim mrežama često spominju baby boom.

Maša Zibar, poznata hrvatska lifestyle vloggerica i osnivačica “nemoj me.” podcasta, u veljači je na svom profilu na Instagramu objavila fotografiju koja je otkrila da je trudna, a u opisu se našalila i napisala: “Čujem neki baby boom na IG pa čisto da smo u trendu”.

Maša Zibar (Foto: Privatna arhiva)

Predviđanja da će broj novorođenčadi rasti počela su još s početkom pandemije i karantene koja je svijet zatvorila u četiri zida prije godinu dana. Ipak, ni baby boom niti znatniji porast nataliteta o kojemu mnogi govore, neće se dogoditi. Baby boom može se dogoditi tek onda kada u državi postoji mnogo mladih, rekao je prof. dr. sc. Anđelko Akrap s Katedre za demografiju Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. U državama poput europskih, gdje je zbog pada nataliteta manje mladih, nije tako, odnosno nema dovoljno potencijalnih roditelja. Iako se broj stanovnika povećava, prosječna stopa rasta stanovništva pada još od 1974., objasnio je Akrap. Istaknuo je i da je nerealno očekivati da će u krizi zbog covida nastupiti baby boom.

“To je vrijeme neizvjesnosti, a poznato je da se u vremenima neizvjesnosti, ekonomskih kriza i ratova ljudi suzdržavaju od odluke na stvaranje potomstva“, rekao je demograf.

Prosječna stopa rasta stanovništva pada još od 1974. godine

Influencerica Maša Zibar istaknula je da je odluka o djetetu u njezinu slučaju donijeta mnogo prije početka pandemije.

Slučajno se poklopilo da sam zatrudnjela u ovo ludo doba”, napomenula je Maša i dodala da se nada će se pandemija što prije okončati da bi zaručnik mogao biti na porođaju i da se ne bi dogodili problemi s posjetima.

Iako je pandemija izazvala neizvjesnost, Maša je objasnila da ona i zaručnik ne osjećaju strah od budućnosti s djetetom.

“Vjerujem da mora doći kraj ovome. Svi smo se naučili živjeti novim načinom života pa ćemo tako prilagoditi sve i djetetu”, objasnila je vlogerica.