Foto: Pexels

Čak 300 posto. Toliko je lani porasla prodaja društvenih igara u odnosu prema godini prije, barem u knjižari “Rockmark”. Društvene igre koje su pojavom videoigara pale u drugi plan s pandemijom su se vratile na velika vrata. Dok su u karanteni svi bili zatvoreni u četiri zida sa svojim bližnjima, popularnost ovih igara koje asociraju na djetinjstvo i predinternetsko doba ponovno je narasla.

Udruga za promicanje društvenih igara “Igranje” doživjela je tri do četiri puta više posjetitelja na svojoj službenoj stranici tijekom karantene. Najviše su se tražile informacije o igrama, a na stranici su zabilježili povećano preuzimanje pravila i za klasične igre koje ovise o igračevoj sreći, kao i za suvremene strategijske igre. Ipak, nakon popuštanja mjera promet na stranici vratio se na staro, rekao je predsjednik udruge Žarko Pintar.

Foto: Neva Žganec / GLOBAL

“Pri ponovnom jačanju mjera ponovno je porastao promet, ali ne do razine kao na početku pandemije”, rekao je Pintar i dodao da su svoju veliku bazu hrvatskih prijevoda pravila igranja društvenih igara radili nekoliko godina.

Pandemija je dobrodošla zagrebačkoj knjižari “Rockmark” koja je prepoznala tržište društvenih igara i počela prodavati tematske društvene igre kao što su Trivial pursuit s pitanjima iz serije “Prijatelji” ili s pitanjima o Harryju Potteru. Popularne su i igre Monopoly s motivima benda Queen, pjevača Davida Bowieja i serije “Teorija velikog praska”.

“Za sve društvene igre, porast u prodaji bio nam je 300 posto u usporedbi 2020. s 2019. godinom”, poručili su iz knjižare i dodali da su im najtraženiji tip društvenih igara Pop kviz karte, Monopoly i Trivial pursuit. Među najprodavanijim igrama upravo je Trivial pursuit s motivom “Prijatelja”.

‘Pri ponovnom jačanju mjera poraslo je zanimanje, ali ne do te razine kao na početku pandemije’, rekao je Pintar

Društvenim igrama mnogi su se okrenuli unatoč velikoj popularnosti videoigara. Predsjednik udruge “Igranje” smatra da je razlog za to to što se videoigre uglavnom igraju samostalno te im nedostaje interakcija s drugima za potpuni doživljaj.

“Videoigre vas često otuđuju, izoliraju od okoline”, rekao je Pintar i dodao da misli da je u doba pandemije to vrlo štetno.

“Čovjek je društveno biće, a druženje uživo je jedino koje ispunjava tu čovjekovu potrebu, zato će društvene igre uvijek imati prednost u odnosu prema druženju uz videoigre”, poručio je Pintar. Razliku između društvenih igara i videoigara usporedio je s vječitom polemikom je li bolja knjiga ili film.

“Nerijetko je knjiga bolja jer dopušta da sami zamislimo i razvijemo likove i scenu”, istaknuo je Pintar.