Foto: Pexels

Usprkos aktualnoj pandemiji, fenomen zvan Crni petak tradicionalno će se 27. studenoga obilježiti diljem svijeta. Ove se godine, zbog pandemije koronavirusa, u Hrvatskoj očekuje masovna prodaja artikala poput maski, sredstava za dezinfekciju te prehrambenih proizvoda, dok se prošle godine čekalo u redovima za kupnju odjeće, namještaja i tehnike, piše Poslovni dnevnik.

Hrvati će iskoristiti popuste

Prema izjavama hrvatskih studenata, ove se godine njihov popis željenih artikala neće promijeniti.

“Svakog Crnog petka kupujem isključivo odjeću, odnosno jakne, kaput ili obuću. Vjerujem da se kupnja ovih artikala, zbog nadolazeće zime itekako isplati jer cijene znaju biti snižene i do 70 posto. Jedina mana jesu velike gužve i redovi, zbog čega kupnju volim obaviti prijepodne”, objasnila je studentica Patricia Jerković.

Osim nadolazeće zime, uskoro dolaze i blagdani te će stoga mnogi ljudi Crni petak iskoristiti za kupnju dekoracija ili poklona za najmilije.

“Kupnju na Crni petak obavljam svake godine, a tako ću i ove. To je idealno vrijeme za pronalazak i kupovinu poklona za nadolazeće blagdane, budući da se neki od najboljih blagdanskih proizvoda mogu ‘uhvatiti’ po vrlo pristupačnim cijenama, pa se kupnja ne mora brzinski obavljati par dana prije Božića”, smatra studentica Katarina Ljubić.

Veliki se popusti mogu očekivati u šoping centrima svih većih gradova, osobito Zagreba, u skladu s epidemiološkim mjerama.

Direktor F.O. grupe Denis Čupić za Poslovni dnevnik rekao je da održavanje Crnog petka u šoping centrima u Zagrebu neće biti problem jer je riječ o velikim trgovinama u kojima je moguće držati sigurnu udaljenost. Da bi se dodatno smanjila gužva, u primjerice Avenue Mallu, neće biti popratnih sadržaja, već isključivo popusti.

U sjeni Amerikanaca

Činjenica je da se popusti u Hrvatskoj ne mogu usporediti s onima u Americi. Naime, cijene proizvoda u Americi snižavaju se i do 90 posto, dok prosječni popusti u Hrvatskoj uglavnom variraju između 30 i 50 posto. Tako je prošlogodišnja potrošnja putem internetske kupovine u SAD-u iznosila 7,4 milijarde dolara, dok su hrvatski kupci potrošili oko 1,3 milijarde kuna tijekom četiri dana. Također, razlog zašto se većina hrvatskih trgovaca ne vodi “američkim modelom” jesu upravo iznosi koji su tada, u usporedbi s ostalim danima tijekom studenog, vrlo zadovoljavajući, prenosi Net.hr.

Mnoge su trgovine omogućile i online kupovinu, a prognoze prodaje su optimistične. Budući da je od početka pandemije online prodaja porasla za 50 posto, vjeruje se da će mnogi lanci i brendovi iskoristiti Crni petak za sigurnu i laku prodaju, navodi Lider.

Ovaj svojevrsni blagdan potječe iz Amerike gdje se službeno održava dan nakon Dana zahvalnosti, a obilježava ga drastičan pad cijena i akcijskih ponuda proizvoda. Iako sam naziv upućuje na jednodnevno trajanje popusta, mnogi trgovački lanci započeli su trend sniženih cijena tijekom cijelog tjedna.

Kako je sve počelo?

Postoji mnogo verzija priče o tome kako je Crni petak postao dio svjetske kulture kao i onih o nastanku samog termina. Najranija verzija seže u 1869., kada cijena zlata preko noći pada za 20 posto što rezultira povećanjem cijena za 50 posto. Termin se ponovno pojavljuje u pedesetima, kada veliki broj radnika nakon Dana zahvalnosti ꞌꞌzbog bolestiꞌꞌ izostaje s posla. Posljednje, philadelphijski policajci 1961. terminom Crni petak označavaju prometne gužve uzrokovane početkom masovne predblagdanske kupovine, prenosi Večernji list.

Osim prometnih, gužve u trgovačkim centrima redovito uzrokuju ne samo stres, već i sukobe između kupaca. Naime, prema portalu Geek.hr, od 2006. godine zabilježeno je ukupno 12 smrti te 117 ozljeda, uzrokovanih sukobima za vrijeme obilježavanja Crnog petka.