Foto: Pixabay

Dolaskom proljeća službeno je počela i sezona branja šparoga (Asparagus officinalis). U rimsko su doba podanici brali šparoge za svoje careve pa je to povrće, zahvaljujući stečenoj popularnosti, dobilo nadimak “carsko povrće”. Potječu iz porodice ljiljana. Iako postoji čak više od 300 vrsta šparoga, samo ih je 20 jestivo.

Zbog bogata izvora vitamina kalija, kalcija te magnezija, ali i antioksidansa, šparoga je idealna namirnica kako za zdravlje srca, tako i za zdravlje kostiju, jer smanjuje gubitak kalcija. Nutritivne vrijednosti šparoge pokazuju da su one siromašne kalorijama.

Stoga, svi oni koji žele zdravo jesti i uz to održavati vitku liniju trebali bi imati ovu namirnicu u svom jelovniku. Danas su šparoge poznate kao iznimno cijenjena delikatesa u kulinarstvu. Ovo je proljetno povrće idealno za pripremu laganih, zdravih jela tijekom toplijih, sunčanih tjedana.

RECEPT Šparoge s jajima

Sastojci:

  •  0,5 kg šparoga
  •  4 velika jaja
  • maslinovo ulje
  • 30 grama parmezana ili nekog sličnog sira (krupno naribanog)
  • sol i papar

Šparoge stavite u kipuću vodu u koju ste dodali sol, šećer i maslac, kako bi se izgubila njihova prirodna gorčina. Prije nego što ih stavite u vodu, odrežite dijelove na kojima šparoga postaje tvrđa.

Kuhajte ih između pet i deset minuta, ovisno o njihovoj debljini. Uzmite svoje lončiće i tvrdo skuhajte četiri jaja, a prokuhane šparoge stavite kao prilog.

Lagano sve poprskajte maslinovim uljem, dodajte papra prema želji i na to pospite parmezan.

Bon appetit!