Foto: Saša Četković

Moždani udar je treći vodeći uzrok smrtnosti kod žena te godišnje od njega umre dvostruko više žena nego od karcinoma dojke. Edukacija je stoga ključan prvi korak. Zato se na Cvjetnom trgu u Zagrebu u srijedu educiralo građane o rizicima nastanka moždanog udara, drugom vodećem uzroku smrtnosti kod žena u Hrvatskoj. Prvi put održao se i besplatan pregled za sve građane, iako on predstavlja samo utvrđivanje stanja i eventualnog daljnjeg usmjerenja za potpunu dijagnozu. No, iako je odaziv na neurološke preglede bio velik, zamjetno je manjkalo mladih ljudi, pogotovo djevojaka, koje također spadaju pod rizičnu skupinu.

Pušenje i stres povećavaju rizik

“Glavni rizici nastanka moždanog udara kod mladih žena su hormonalna terapija, pušenje te migrena koja u kombinaciji s pušenjem povećava rizik tri do četiri puta”, objašnjava liječnica Zdravka Poljaković, predsjednica hrvatskog neurološkog društva. Napominje da žene šest do sedam puta češće boluju od migrene nego muškarci.

“Studentice sigurno nisu od toga oslobođene. Kao mjera prevencije važno je provjeriti čimbenike zgrušavanja krvi, izmjeriti šećer, tlak, paziti na terapiju koja se uzima te definitivno ne pušiti”, upozorava Poljaković.

Osim fizičkih čimbenika rizika, na edukativnoj konferenciji su spomenuti i psihički čimbenici rizika poput depresije i kroničnog socijalnog stresa. Liječnica Marijana Braš naglasila je da je ponekad dovoljan samo razgovor za smanjivanje razine stresa, a pola sata brzog hodanja jednako je učincima jedne tablete za smirenje.

“Za stres nitko ne misli da je ozbiljan problem niti smo naučeni kako se zdravo nositi s njime, pa se to jako odražava na našem zdravlju”, rekla je studentica Ivana Brajdić te priznala da se do sada još nije susretala s konkretnim informacijama o moždanom udaru, niti je znala da su mlade djevojke rizična skupina. Također smatra da se edukacija mladih više fokusira na spolno zdravlje dok su drugi aspekti zdravlja zapostavljeni.

Opasnost od zanemarivanja tegoba

Kod žena su rizici za nastanak moždanog udara izraženiji, a oporavak je teži. Simptome je teško prepoznati, jer osim onih uobičajenih javljaju se i oni koji su specifični samo za žene. Glavna premisa je da žene češće zanemaruju vlastite tegobe. Upravo zbog toga je cilj akcije “Dan crvenih haljina” podizanje razine svijesti o ovom nezanemarivom javnozdravstvenom problemu da bi se u konačnici smanjio rizik i loši ishodi. Danas se u Maloj dvorani koncertne dvorane Vatroslav Lisinski održati i završna svečanost na kojoj će žene koje su preživjele moždani udar nositi crvene kreacije hrvatskih dizajnera.