Jednom sam imala odnos s dečkom u kabini u Zari. Tada sam shvatila da me uzbuđuje seks na mjestima gdje postoji mogućnost da nas netko uhvati. Naravno, to ne znači da ne mogu uživati u klasičnom odnosu, ali ako je na nekom (gotovo) javnom mjestu ipak je mrvicu zanimljivije, priznaje anonimna sugovornica. Seks na javnom mjestu jedan je od češćih fetiša, a u usporedbi s nekima za koje smo doznali, sasvim je “običan”.

“Oduvijek sam bio fasciniran ženskim najlonkama”, govori ljubitelj ne tako rijetkog fetiša i priznaje da uopće ne zna razlog zbog kojeg ga baš taj odjevni komad toliko uzbuđuje.

Volio je… kravlje genitalije

Prema najjednostavnijoj definiciji, fetiš je objekt ili situacija koja izaziva seksualno uzbuđenje. Kako se nerijetko spekulira da fetiši zapravo proizlaze iz traume, je li to istina upitali smo profesora Aleksandra Štulhofera, predstojnika Katedre za seksologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Trenutačno, navodi profesor, u znanosti o ljudskoj seksualnosti ne postoji jasan odgovor na pitanje kako se razvijaju fetiši. Postoje razne hipoteze i pretpostavke, ali ne i općeprihvaćeni zaključak utemeljen na podatcima. Nadodaje kako treba imati u vidu da postoje teškoće u prikupljanju podataka iz osobne prošlosti jer se fetiši uglavnom javljaju još u ranoj adolescenciji.

Spektar fetiša je nevjerojatno širok. Postoje oni uobičajeni, svima poznati, kao što su fetiši na stopala i donje rublje, a postoje i oni, u najmanju ruku, neuobičajeni

Postmoderno je doba, među ostalim, obilježeno većom otvorenošću prema seksualnosti i seksu nego ikad prije. No postoji pogrešan dojam da su fetiši ili kinkovi (za koje bismo možda rekli da su čudni) produkt upravo našeg doba. Realnost je da su oni zapravo bili prisutni još u najranijim civilizacijama poput Stare Grčke i Rima. Neke od najperverznijih priča proizlaze upravo iz tih razdoblja. Primjera je mnogo, a jedan od bizarnijih je fetiš Osmanskog cara Ibrahima I.

Naime, ovaj je vladar posebno “volio” krave te je dao izraditi zlatnu kopiju kravljih genitalija koju je slao po cijelom Carstvu ne bi li pronašao ženu sa sličnim karakteristikama. Naposljetku ju je pronašao i postala mu je najdražom ljubavnicom.

Kada (ne)pristati

Spektar fetiša je nevjerojatno širok. Postoje “uobičajeni”, svima poznati, kao što su fetiši na stopala i donje rublje, ili sadomazo, a postoje i oni, u najmanju ruku, neuobičajeni, poput, na primjer, seksualne privlačnost prema stablima odnosno dendrofilija. Postoji i kink naziva furries, koji čak ne mora biti nužno seksualan, a neki ga nazivaju i cijelom supkulturom. Furries podrazumijeva odijevanje u kostime životinja s ljudskim karakteristikama.

Jedan od bizarnijih primjera fetiša je i objektofilija: seksualna privlačnost prema objektima. Primjerice 27-godišnji Nathaniel na TikToku je podijelio da posebnu ljubav osjeća prema svom automobilu. Naravno, to nije klasična strast prema dobrim autima, već nešto više.

Povezanost koju Nathaniel osjeća prema svojem automobilu, kojeg je nazvao Chase, opisuje kao pravu vezu, idu na spojeve i imaju seksualne odnose. Kod spolnih odnosa komunikacija je iznimno važan aspekt – ono što odgovara vašem partneru, može i vama biti odlično, no može se dogoditi da odmah znate da nije za vas.

“Bivša cura mi je jednom predložila da bi me voljela gledati dok imam odnos s drugom curom. Iskreno, taj prijedlog me prilično uznemirio i nisam pristao jer sam bio uvjeren da bi nam to, na neki način, uništilo vezu”, objašnjava i priznaje da mu je drago što nije pristao.