Foto: Pixabay

Naizgled dosadna i svakodnevna namirnica, jabuka, u sebi skriva mnoge korisne tvari za naše zdravlje. Jabuka se smatra najrasprostranjenijom vrstom voća – čak oko 10.000 sorti koje se razlikuju po okusu, odnosno slatkoći ili kiselosti.

Priče o njoj sežu u daleku prošlost, točnije u doba Adama i Eve zbog kojih se danas smatra simbolom znanja i besmrtnosti, ali i grijeha i seksualnosti. Divlje stablo jabuke raslo je još u pretpovijesti Europe, dok se domaća jabuka smatra potomkom voća iz južnog Sibira i Azije.

Zbog dugo godina uzgajanja, jabuka danas ima posebna svojstva. Najčešće je jedemo sirovu, ali i prerađena (sok, marmelada ili ocat) sadrži svojstva pogodna za naš organizam. Jabuka sadrži mnoga vlakna, ali i antioksidante koji štite srce, imunološki sustav i krve žile.

Ova voćka može pružiti i antikancerogeno djelovanje ako se jede s korom. Zbog toga što u sebi sadrži pektin, jabuka ostavlja osjećaj sitosti zbog kojeg se smatra namirnicom za mršavljenje. Također, ova voćka je i prirodna četkica za zube jer čisti naslage sa zuba.

RECEPT Jabuke u šlafroku

SASTOJCI (za dvije osobe)
‣2 velike jabuke
‣2 dl mlijeka
‣6 do 7 velikih žlica glatkog brašna
‣prstohvat soli
‣1 jaje
‣1 vanilin šećer
‣šećer u prahu ili cimet (za posipanje)

PRIPREMA: Očistite jabuke od peteljki i koštica te ih narežite na kolutiće (5 do 6 mm debljine). U pripremljenu smjesu koja mora izgledati kao ona za palačinke, ali malo gušća, umočite jabuke. Jabuke u šlafroku pecite u dubokom ulju s obje strane dok porumene. Nakon što dobiju boju, izvadite ih na kuhinjski papir da upije višak masnoće te poslužite posute šećerom u prahu ili cimetom.