Foto: Pixabay

Ako pitate bilo kojeg Talijana, svi će vam reći isto – umak bolognese ne postoji. Ime su mu nadjenuli stranci izvan Italije, no pravi Talijani nikada neće reći da danas za ručak kuhaju bolognese. Umjesto toga, isti umak nazvat će ragù.

“Činjenica je da se naziv bolognese koristi za poseban umak od mesa i povrća koji je tipičan za Italiju generalno, a ne samo za grad Bolognu”, objašnjava Giuditta Pascotto, studentica na Sveučilištu u Bologni. Dakle, umak kao takav postoji, no jednostavno ga je krivo povezivati isključivo s Bolognom jer ga se kuha i u mnogim drugim talijanskim gradovima. Uz to, ne poslužuje ga se uz špagete kako je to nama poznato, već uz tagliatelle. One su šire od špageta te na njih meso iz umaka bolognese bolje prijanja.

I gradonačelnik Bologne ga opovrgava

Početkom ove godine, veliku buru oko bolognese umaka dignuo je i sam gradonačelnik grada Bologne, Virginio Merola. Na svom je Twitter profilu objavio fotografiju iz jednog londonskog restorana u čijoj se ponudi dana nalazi jelo špageti bolognese. Uz fotografiju je pozvao i ostale da mu pošalju svoje fotografije špageta bolognese širom svijeta, nazivajući ih lažnim vijestima.

Kasnije je izjavio da umak bolognese uopće nije nastao u Bologni, iako je upravo zbog tog umaka svjetski poznat. Neki izvori govore o tome da je prvi umak bolognese spravljen u Imoli, malom gradu u neposrednoj okolici Bologne. Ono što je u svijetu manje poznato jest činjenica da je Bologna dom lazanja, tagliatella i tortellina.

Naviknuli na mitove o svojoj kuhinji

Izvan Italije moguće je pronaći bolognese umak na jelovnicima talijanskih restorana. Međutim, u Italiji ga se može pronaći samo u turističkim restoranima, i to vrlo rijetko.

“To je razlog zašto, kada sam u inozemstvu, nikada ne jedem u ‘talijanskim’ restoranima!”, kaže Giuditta. Još jedan zanimljiv nesporazum o talijanskoj kuhinji nalaže da se za umak carbonara ne koristi vrhnje. Također, Rimljanima se na sam spomen slanine i parmezana u carbonara umaku diže kosa na glavi. Istina je da je u Napulju nastala prva pizza, a jedinom pravom pizzom Talijani smatraju samo pizzu margharitu.

“Posljednje, ali ne i najmanje bitno – ananas na pizzi je zlo!”, napominje Giuditta.