Foto: Pixabay

Popularni čips marke Pringles nalazi se u fazi testiranja nove eko ambalaže u Velikoj Britaniji u partnerstvu s lancem trgovina Tesco, prenosi Bakery and Snacks.

Za višekratnu uporabu

Promjena ambalaže u skladu je s ciljem multinacionalne tvrtke Kellogg’s da do kraja 2025. godine 100 posto njihove ambalaže postane primjenjivo za višekratnu uporabu i reciklažu, piše na službenoj stranici Kellogg’sa, u čijem vlasništvu je i Pringles. Krajem prošle godine u Italiji je provedeno testiranje željezne ambalaže pogodne za recikliranje, dok se trenutno u Velikoj Britaniji testira papirnata ambalaža.

Pringles je prepoznatljiv po obliku tube, a promjena ambalaže mogla bi dovesti do pada prodaje. Upravo zato testiranje Pringlesovog novog ruha traje toliko dugo, a velika pozornost obraća se i na reakcije ljudi.

Viši potpredsjednik odjela za istraživanje i razvoj Kellogg’sa Nigel Hughes poručuje da još nemaju sva rješenja. Uporno rade na testiranjima preko kojih dolaze do novih saznanja. Surađuju s partnerima s kojima dolaze do novih načina za održavanje hrane svježom i sigurnom dok istovremeno štite planet. Na službenoj stranici Kellogg’sa ističu da su među proizvođačima hrane koji koriste najmanje plastične ambalaže.

Problem koji ne nestaje lako

Originalna Pringles tuba koristi se od 1967. godine kada ju je u SAD-u stvorio organski kemičar i tehničar za konzerviranje hrane, Frederic John Baur. Istu ambalažu Udruga za recikliranje Velike Britanije nije podržala jer ju je zbog velike količine različitih materijala teško reciklirati. Recikliranje tuba i dalje je problem diljem svijeta, koji se trenutno pokušava riješiti uvođenjem nove ambalaže.

Zeleni trend okretanja prema ambalažama prigodnim za recikliranje ne prate samo proizvođači hrane. Marka Garnier kozmetičkog diva L’Oreal također ima cilj da do kraja 2025. godine smanji svoj ugljični otisak, piše na službenoj stranici Garniera. Ako se ovakav trend nastavi među multinacionalnim kompanijama, količina otpada u svijetu bi se mogla znatno smanjiti.