Foto: Boris Mataković

Nika Poljak i Valentina Jackiv prva su i druga pratilja ovogodišnjeg Izbora miss Hrvatske za miss Svijeta. Nika završava studij marketinga i komunikacija dok Valentina predavanja privodi kraju na Učiteljskom fakultetu. Obje tvrde kako im je studij na prvom mjestu, a Izbor su shvatile kao izvrsnu prigodu za nezaboravno iskustvo.

Sanja Sarnavka, predsjednica udruge B.a.B.e. i predsjednica upravnog odbora Kuće ljudskih prava o Izboru za miss kaže da žene moraju znati zašto ulaze u to i nipošto ne smiju sanjati snove o slavi koji se najčešće neće ostvariti.

“Ako se prijavljuje radi novca koji joj može omogućiti studiranje, otvaranje nekog posla, uspjeh u karijeri, onda to ima nekog smisla jer će tako najlakše doći do potrebnog novca. Mora znati koji joj je cilj i strategija kojom će ga postići. A nikako postati robom za jednokratnu uporabu”, rekla je Sarnavka.

Popravljanje ‘nedostataka’

Izbori za najljepše nekoć su bili jako popularni jer je bila riječ o rijetkoj prigodi u kojoj su se žene odvažile skidati u javnosti. Sarnavka tvrdi da, ako se već podilazi zakonima tržišta, i uza sve više žena na položajima moći, bilo bi u redu birati i mistera Universa.

Koncept odabira za neke je zastario, a upitni su i standardi

“Kruha i igara za sve, a ne samo za sredovječne bogate heteroseksualce”, istaknula je Sarnavka i upozorila na to da je sa svih strana sve više serviranih sadržaja o konceptima ljepote.

“Kad gledamo kroz povijest, postaje smiješno kad netko kaže ‘pa zna se što je ljepota’. Danas bi, recimo, Marilyn Monroe, žena koja je stvarno fascinirala gotovo sve heteroseksualne muškarce, koja je slovila kao ljepotica nad ljepoticama, vjerojatno bila ismijana jer su njezine dimenzije apsolutno iznad nekakvog opće proklamiranog standarda tjelesnih dimenzija. Ona je prekrupna za današnje pojmove. Danas industrija ljepote propisuje idealne mjere koje su teško dostižne bez estetske kirurgije, velikog odricanja, uz trošenje goleme svote novca na ‘popravljanje nedostataka’. Djevojke se već sa sedamnaest godina podvrgavaju operativnim zahvatima. I to je tužno”, pojasnila je Sarnavka.

S druge strane, ovogodišnje pratilje tvrde da ni u jednom trenutku nisu osjećale pritisak organizacije vezano uz svoj izgled.

“Temelj kojim se vodio Izbor je ‘ljepota sa svrhom’. Pojam ljepote je zaista individualna percepcija, djevojke su predivne svaka na svoj način, ono što smo mi trebale pokazati ocjenjivalo se u nekoliko kategorija – sport, talent, intervju, top model i kategorija multimedija”, rekla je Nika.

Kruna je jedna

Ni jedna ni druga nisu imale velika očekivanja, ali bile su svjesne da će kruna pripasti samo jednoj od njih.

“Red, rad i disciplina bili su mi glavni motivatori i, naravno, pobjeda. Nadmašila sam samu sebe, nadala sam se pobjedi”, priznala je Nika.

Djevojke su suglasne da bi se voljele nastaviti baviti modnim svijetom jer zaista uživaju u tome, a Nika je istaknula da je već dobila nekoliko ponuda koje još razmatra, dok Valentina zasad nema ozbiljnije planove.

“Trenutačno mi je fakultet na prvom mjestu, ali u budućnosti bih se voljela naći u svijetu mode”, objasnila je svoje planove Valentina.

Direkcija Izbora za miss Hrvatske na naš je upit odgovorila kako ćemo surađivati samo ako članak bude napisan u pozitivnom ozračju

Foto: Boris Mataković

Studenti, kako se čini, smatraju pak da se percepcija izbora za miss u javnosti promijenila ili je čak pogrešna. Studentica Marisabel Majić mišljenja je da javnost ima i dosta predrasuda prema misicama te da se nerijetko sasvim pogrešno smatra kako su one neobrazovane. Njezin kolega Stjepan dodao je da društvo danas više ne gleda na izbore za misicu kao na nešto važno.

No Sarnavka tvrdi da će ovakvi izbori ljepote trajati dok se od njih bude gomilao profit.

“Izbori za missice ljepote već su pomalo zastarjeli, jer uz Instagram i internetske portale može se nagledati golih ženskih tijela do mile volje. Postojat će dok se iz njih bude mogao izvlačiti kakav takav profit. Tržište je jače od svega”, pojasnila je.

S tim se poistovjetila i Nika koja se nada da će se Izbor vratiti na prijestolje na kojem je nekada bio jer “zaslužuje mjesto u našem društvu – mnogo daje, a malo traži”.

I dok su s jedne strane Nika i Valentina iskusile jedinstvenu prigodu u životu, a Sarnavka upozorila na pozadinsku priču samog natjecanja, direkcija Izbora za hrvatsku misicu na naš je upit odgovorila kako će surađivati samo ako članak bude napisan u pozitivnom ozračju.