Kaki ili japanska jabuka voće je podrijetlom iz Azije, a izgledom nalikuje na nešto između jabuke i rajčice. Kaki bi u prijevodu značilo “hrana bogova“. Okusom podsjeća na slatku marelicu.

“Plodove je moguće pronaći i na policama zagrebačkih prodavaonica”, rekla je Kristina Vranić, studentica prehrambenog inženjerstva. “Pristupačna cijena i dobrobit koju donosi konzumacija tog ploda trebali bi svima biti ohrabrenje za uvrštavanje ove zlatne jabuke u dnevne jelovnike”, nadodala je.

Japanska jabuka poznata je po svojim nutritivnim vrijednostima. Njeni plodovi u sebi sadrže značajne količine brojnih vlakana, proteina, vitamina i minerala. Sok kaki jabuke možemo konzumirati kao lijek za upalu crijeva, hemoroida, bolesti želuca, poremećaje probave, a može pomoći i protiv visokog krvnog tlaka. Sušeni plodovi kakija dobra su i zdrava namirnica tijekom tmurnih zimskih dana.

Koža, odnosno kora ploda, može se sušiti i mljeti u prah pa se u tom stanju koristi kao prirodno sladilo. Kako pozitivno utječe na zdravlje, svoju primjenu pronašla je i u kozmetici kao maska za lice koja se radi od unutrašnjeg mesa kaki jabuke.

“Osim pozitivnog učinka na zdravlje, moguć je i pozitivan učinak na hrvatsku poljoprivredu, ako se ova vrsta uzgaja na domaćem tlu”, za kraj nam je istaknula Kristina. Njena raznovrsna uporaba odlikuje se dobrom kvalitetom okusa koji možemo miješati s drugim voćem. Upravo zato za vas imamo jedan ukusan recept za svjež i zdrav početak dana!

RECEPT: Smoothie od japanske jabuke, mandarine i mrkve

SASTOJCI

  • 3-4 japanske jabuke
  • 2-3 mandarine (iscijeđen sok)
  • 1-2 mrkve
  • 2 kruške
  • malo đumbira

PRIPREMA

Kupite jako zrele i mekane japanske jabuke kako bi se što lakše iscijedio sok iz njih. Žlicom istružite unutrašnjost. Izvadite sjemenke (ako ih ima) i dodajte iscijeđeni sok od mandarine, jednu oljuštenu krušku. Sok od mrkve iscijedite u sokovnik te na kraju dodajte malo đumbira. Uživajte u svom smoothieju!