Foto: Pixabay

U najudobnijem naslonjaču uz tradicionalni novogodišnji TV program ili pak okruženi nekolicinom najbližih osoba, svi ćemo s veseljem otpratiti 2020. godinu. Zabrane okupljanja, zatvaranje kafića i noćnih klubova, nemogućnost održavanja tradicionalnog dočeka s glavnog zagrebačkog trga, samo su neke od epidemioloških mjera koje su mnogima poremetile planove za “najluđu noć u godini“. U nadi da će donijeti svjetliju budućnost, mnogi se okreću nešto alternativnijem dočeku 2021. godine.

Inovativna zabava u hotelu

Neki su i prije planiranja dočeka Nove godine nazočili zabavama koje su se prilagodile pandemiji pa su dobili ideju kako i gdje ispratiti staru i dočekati Novu godinu. Na zabavi na kakvu nismo navikli u “starom normalnom” bila je studentica novinarstva Rahela Žunić.

“Dođete u hotel, na recepciji potpišete izjavu, predate osobnu iskaznicu i dobijete ključ od sobe. Najviše šest ljudi može biti u jednoj sobi“, objasnila je Rahela i istaknula da nema načina da se iz jedne sobe ode u drugu. Sobu je moguće napustiti tek kada se odlučimo otići kući.

U nadi da će donijeti svjetliju budućnost mnogi se okreću nešto alternativnijim načinima dočeka 2021. godine

“To je pod kontrolom zaštitara koji šetaju hodnicima”, rekla je studentica i istaknula da su u svakoj sobi zvučnici, kamera i televizor. Sve je povezano Zoomom pa se vidi što drugi sudionici zabave rade u svojim sobama i DJ-a koji pušta glazbu do dva sata u noći. Rahela kaže da joj se svidio i ovakav način zabavljanja te se nada da će tako dočekati i Novu godinu. S druge strane, nekima su se planovi poremetili zbog postroženja mjera, jedna od njih je studentica kriminalistike Nika Palec.

“Da nisu na snazi epidemiološke mjere, dočekala bih Novu u nekom od noćnih klubova. Mnogo ih inače nudi jelo i piće za cijelu noć u sklopu dočeka pa bi se najvjerojatnije odlučila za takav”, rekla je Nika i dodala da je odlučila s dečkom otputovati na nekoliko dana u kompleks apartmana nedaleko od Zagreba.

Nada u slabije mjere

Tamo bi dočekali Novu godinu u unajmljenom apartmanu, u slučaju da ne uspiju pronaći nešto zanimljivije, objasnila je Nika.

“Vidjela sam da u sklopu dočeka nude i nekakve koncerte pa ako to bude izvedivo možda se uspijemo i zabaviti”, nada se studentica kriminalistike koja je unatoč svemu zadovoljna alternativnim rješenjem koje je pronašla za doček.

No postoje i oni koji ne dopuštaju epidemiološkim mjerama da im pokvare prvotne planove.

‘Napravit ćemo party u pidžamama u nečijoj kući. Kupit ćemo piće i grickalice, donijeti neke od naših najdražih društvenih igara i pustiti mašti na volju’, rekla je studentica Nina Raič

“Za Novu godinu idem prijatelju u vikendicu. Tamo će nas biti 20-ak. Do tada se još nadam slabljenju mjera“, priznao je student računarstva Sven Kovačić. Dodao je i da se proslava ne bi mnogo razlikovala ni da mjere nisu na snazi, samo bi možda pozvali više ljudi.

Studentica socijalnog rada Nina Raič i prijatelji došli su do kreativne ideje koja vraća u djetinjstvo.

“Napravit ćemo party u pidžamama u nečijoj kući. Kupit ćemo piće i grickalice, donijeti neke od naših najdražih društvenih igara i pustiti mašti na volju”, rekla je Nina. Istaknula je da će se okupiti petero ljudi.

“To nam je svima novo, još nikad nismo dočekali Novu godinu tako”, priznala je Nina i dodala da joj je drago jer će biti u sigurnom okruženju i bez prevelikog rizika od širenja zaraze.

‘Oduzeta’ godina

Učenica Zdravstvenog učilišta Ena Poljak Novu godinu i inače dočekuje u krugu obitelji pa joj epidemiološke mjere u tom pogledu nisu poremetile planove.

“Meni to nije toliki problem jer je struka kojom sam se odlučila baviti u životu takva da shvaćam ozbiljnost stanja“, objasnila je Ena i priznala da joj, kao i ostalima, nedostaju druženja i izlasci, ali razumije okolnosti u u kojima smo se našli.

“Kako bilo, godinu ili dvije naše mladosti koje nam je oduzela pandemija nikada i nikako nećemo moći vratiti i nadoknaditi”, zaključila je Ena.