Foto: Unsplash

Poznato je da u dobroj šalici kave volimo uživati satima. Kava ima još bolji okus ako ju pijemo iz šalice koja nam se sviđa ili iza koje stoji priča. U zadnje vrijeme pažnju plijene ručno izrađene šalice. Zanimljiv dizajn, ali i trud i vrijeme uloženi u izradu ovih šalica, čine ih i idealnim poklonom.

Nekoliko hrvatskih brendova i jedan slovenski, svojim jedinstvenim dizajnom objedinjuju estetiku i funkcionalnost šalica.

Planina Studio

Svaka žena je posebna“, kaže Martina Martin, vlasnica Planina studija čije šalice slave ljepotu i različitost ženskog tijela.

Najtraženiji proizvod ovog brenda su šalice s motivom ženskih grudi, a upravo one šalju poruku da se ne trebamo sramiti svog tijela. Kao i žena, svaka Planina šalica je posebna i jedinstvena, naglašava Martin. Inspirirana ženskim tijelom, umjetnica je u početku izrađivala skulpture ženskog tijela, a kasnije vaze i teglice za cvijeće. Kako ljudi više vole stvari koje su korisne, Martin je došla na ideju šalica koje su u kratkom vremenu postale hit.

Sveukupna izrada jedne šalice traje oko dva tjedna.

“Tekuća glina se peče, a svako otvaranje peći skriva efekt iznenađenja”, objašnjava Martin. Tek nakon drugog pečenja vidi se kako će predmet izgledati.

Foto: Martina Martin

PolonaPolona

Šalice ovog slovenskog brenda oslikane su portretima književnika, glazbenika, znanstvenika i drugih povijesnih ličnosti, a njihova ilustratorica je Polona Pačnik. Svaki od portreta istaknut je karakternom ličnosti osobe koju predstavlja, a unutar svake šalice se nalazi i karakteristična poruka.

Neke od poznatijih šalica ovog brenda su one s ilustracijama Fride Kahlo, Kurta Cobaina i Marilyn Monroe, a tu su još i šalice s ilustracijama Nikole Tesle, Marije Jurić Zagorke i Žuži Jelinek.

PolonaPolona brend osnovan je 2013. godine, a osim web trgovine, dostupne su i u nekim trgovinama u Hrvatskoj.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli PolonaPolona (@polonapolonashop)

Dunja Ignis

Tema plivača se nesvjesno provlačila kroz sve radove”, kaže Martina Bilan, osnivačica brenda Dunja Ignis. Ova dizajnerica u osnovnoj je školi trenirala sinkronizirano plivanje i upravo je to jedan od glavnih motiva koji se nalazi na njezinim šalicama i ostalom posuđu.

Bilan je ljubiteljica prirode, boja i jednostavnih linija zbog čega njezine šalice odišu minimalizmom. Osim ljetnih motiva, Bilan je imala i zimsku kolekciju koju su karakterizirali motivi skijaša i borova.

Foto: Martina Bilan

Chia Cups

Šalice ovog brenda karakteriziraju crne točkice na bijeloj pozadini i zlatna ručkica. Naziv brenda, kao i “točkasti” modeli, inspirirani su chia sjemenkama, a dizajnerica šalica je Filipa Sorko, pobjednica kulinarskog showa “Tri, dva, jedan – kuhaj!”.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Filipa Sorko (@filipaasorko)

Terra Ceramica

Kiparica Tea Radić iz Splita dizajnerica je ovog brenda, a zaštitni znak njezinih šalica su neutralni i zemljani tonovi, glomazne ručke i riječi otisnute s unutarnje ili vanjske strane šalice.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Tea Radic (@terraceramica)