Foto: Antonija Grbavac/Global

Načini izražavanja ljubavi ili sklonosti nekoj osobi mijenjaju se s godinama. U nadi kako će svojom pričom nadahnuti mlade, stariji bračni par, Rudolf i Ivanka Bartolić, odlučili su podijeliti ljubavnu priču.

“Upoznao sam Ivanku na plesnoj zabavi koja se održavala u našem mjestu. Na prvi me pogled privukla njezina crna kosa i radoznalo lice”, prisjeća se Rudolf. Iako je Rudolf tad napravio prvi korak i zamolio je za ples, Ivanka tvrdi kako je ona bila ta koja je službeno započela njihovu 60 godina dugu vezu i brak.

“Jednom sam ga posjetila u njegovoj kući i, na svoje čudo, zatekla ga kako drijema na kauču. Kako smo već neko vrijeme osjećali povezanost, odlučila sam se sagnuti i poljubiti ga”, kaže Ivanka. Malo moderniju priču o upoznavanju svoje djevojke ispričao je i dvadesetdvogodišnji Tomislav Kršić.

Iako je svoju djevojku upoznao upravo zahvaljujući društvenim mrežama, Tomislav smatra da romantika blijedi s današnjom tehnologijom

“Nakon što sam vidio Martinin profil na Instagramu, odlučio sam joj poslati poruku. Ubrzo smo shvatili da živimo vrlo blizu i da smo išli u istu osnovnu školu. Tada smo se odlučili vidjeti i uživo i sada smo već dvije godine u sretnoj vezi”, govori Tomislav.

“Za mene je romantika kada sam s curom kod nje doma pa sjednemo na krevet, razgovaramo o problemima, opustimo se, pričamo viceve, smijemo se ili plačemo”, objašnjava Tomislav i ističe da romantika nisu skupocjeni darovi nego ugođaj. Slično o romantici misli i dvadesetogodišnja Nikolina, studentica Agronomskog fakulteta.

Foto: Antonija Grbavac/Global

“Za mene je romantika duga šetnja dok se čvrsto držimo za ruke, osjećaj sigurnosti pored te osobe, odlazak u kino, kad nasloniš glavu na njegovo rame i zagrliš ga nakon teškog dana”, govori Nikolina. Ivanka i Rudolf svoja romantična sjećanja uglavnom povezuju s kampiranjima koja su ljetom imali diljem jadranske obale, ali njihov najromantičniji trenutak dogodio se u šumi.

“Roditelji su nas poslali u šumu da pripazimo na domaće životinje koje su tamo uzgajali. Kada smo se uvjerili da je s njima sve u redu, ostali smo trčati po šumi i bježati jedan od drugog da bi se na kraju zagrlili i poljubili”, prisjeća se Ivanka. Ono što su Rudolf i Ivanka smatrali svakodnevicom, Nikolina danas gleda kao ideal romantike.

“Romantika su sitnice poput ubranog cvijeta, poljupca u čelo, sjedenja na travi i pričanja o bezveznim stvarima”, pojašnjava Nikolina. Iako je svoju djevojku upoznao upravo zahvaljujući društvenim mrežama, Tomislav smatra da romantika blijedi s današnjom tehnologijom.

“Nekad su se ljudi više trudili za vezu, a danas možeš stisnuti block ili delete i sve zaboraviti. Smatram se staromodnim u ljubavi iako sam tipični milenijalac. Nekada je bilo romantičnije odvesti svoju curu ili ženu nekamo. Sada možeš sve naručiti i rezervirati, prije si išao na blef, što je bilo napeto”, kaže Tomislav.