Foto: Privatna arhiva

Nedavno je održano prestižno modno događanje Bipa FASHION.HR, koje su svojim kreacijama u Gliptoteci HAZU obilježili brojni modni dizajneri, među kojima se našla i Ivana Janjić – mlada dizajnerica kojoj je na reviji pomogao muški model, student Akademije dramske umjetnosti, a svojim je stilom, koji odskače od trendova, plijenila pozornost.

Foto: Privatna arhiva

Studentica zadnje godine diplomskog studija Tekstilno-tehnološkog fakultetu u Zagrebu već je prepoznatljiva u svijetu mode. Svojim je radom prije gotovo dvije godine uspjela osvojiti titulu “Najbolji mladi dizajner by Perwoll”.

Ivana smatra da je razlog njenog ranog uspjeha taj što joj je odjeća jednostavno drukčija, pa samim time i zanimljiva. Naime, za razliku od većine hrvatskih, a i svjetskih dizajnera, koji se svojim kolekcijama bave uglavnom ženskom odjećom, Ivana se do sada pretežito bavila muškom odjećom.

Ona smatra da je razlog zašto dizajneri izbjegavaju muške kolekcije taj što jednostavno smatraju da nema dovoljno “prostora za igru” te navodi kako svojim kolekcijama želi dokazati da muška moda nije nešto statično, već da se i ona mijenja, iako se to, na prvi pogled, možda i ne vidi.

Kao inspiraciju za kolekciju predstavljenu na FASHION.HR-u, Ivana navodi pitanje spola te napominje kako je cijela kolekcija uniseks. Za razliku od dizajnera koji u zadnje vrijeme idu za trendom šarene i “bučne” odjeće, Ivana se kod svojih kolekcija drži jednobojnih, odnosno monokromatskih odjevnih predmeta, gdje prevladava crna ili bijela boja. Navodi da ne zna što ju točno vuče prema monokromiji, ali da nastoji putem konstrukcije stvarati zanimljivu odjeću, ne da joj odjeća bude šarena pa samim time upadljiva. Ivana također dodaje kako nastoji previše ne pratiti druge dizajnere kako ne bi nesvjesno pokupila nečiji utjecaj.

Foto: Privatna arhiva

Ivanin model Pavle Matuško student je glume na ADU te objašnjava da ga kod ove kolekcije najviše privlači “čvrstoća u jednostavnosti”. Dodaje da je to odjeća koju bi nosio u svakodnevnom životu. Pavle objašnjava kako je zadovoljan svojim iskustvom modela za ovu kolekciju jer tvrdi da studentima glume svako iskustvo uvelike pomaže u daljnjem radu.