Foto: Pixabay

Žene su ponekad za torbu spremne izdvojiti vrtoglavo visoke iznose, bez promišljanja o tome što zapravo kupuju.

I dok su upravo torbe na policama inozemnih prodavaonica označene iznosima od nekoliko desetaka, pa čak i stotina tisuća eura, u Hrvatskoj su ti modni detalji nešto jeftiniji, cijene im se kreću do nekoliko desetaka tisuća kuna. Postavlja se pitanje je li sve proizvedeno izvan granica naše zemlje zaista toliko kvalitetnije ili je to “samo” stvar potpisa?

Domaći dizajn podcijenjen

Mišljenja kupaca su podijeljena. S jedne su strane oni koji izdvajaju desetke tisuća eura, a te iznose opravdavaju “težinom” brenda, dok drugi misle da je riječ o materijalizmu i apsurdu.

Hrvatski modni dizajn ili odjevni dizajn nerijetko se podcjenjuje, osobito kada ga se uspoređuje sa stranim brendovima, a različita mišljenja o toj problematici dijele i tri hrvatske dizajnerice koje su pojasnile što određuje cijenu brendirane odjeće i kako funkcionira hrvatsko modno tržište. Unatoč postojećim smjernicama za računanje cijena dizajna, modni je dizajner onaj koji opravdava cijenu proizvoda.

Osim imena važno je znanje, polazna ideja, utrošen materijal, sredstva, vrijeme i sam rad

“Visoka cijena predstavlja dobro brendiran proizvod popraćen izvrsnim marketingom, obično vrhunske kvalitete, no sama cijena najčešće premašuje stvarnu vrijednost isključivo zbog potpisa koji nosi”, tvrdi vlasnica i dizajnerica dizajnersko-krojačkog studija Ivana Čizmadija. Ona smatra da je visoka cijena jedan od razloga koji proizvod čini traženim i željenim upravo zato što si ga ne može svatko priuštiti.

Takvu pojavu hrvatska dizajnerica Anđela Markušić opisuje kao “zapovijed” masovne kulture, a ističe da je vrlo malo onih koji znaju cijeniti unikatan rad dizajnera, koji podrazumijeva znatno više vremena, truda i kreativnosti.

Uzevši u obzir hrvatsko i strano tržište, mlade dizajnerice slažu se da je potrebno prilagoditi se mogućnostima potencijalnih kupaca, što za posljedicu ima umanjivanje vrijednosti domaćega brenda, koji može biti i veće kvalitete od onog stranoga.

“Prilagodba tržištu nužna je ako domaći dizajner želi uspješno poslovati. Svjetska je moda daleko veća od naše, imaju više tehnoloških mogućnosti i drukčiji financijski život, što u konačnici rezultira neusporedivom cijenom odjevnog predmeta sa stranim potpisom od onoga s hrvatskim”, tvrdi Anđela.

I tržište diktira cijenu

“Kvalitetu proizvoda ne treba umanjiti samo zato što je proizveden u Hrvatskoj, naprotiv, brojni domaći brendovi proizvode jednako pa čak i kvalitetniju robu od međunarodnih te im mogu parirati unatoč tome što naše tržište zahtijeva niže cijene”, kaže mlada dizajnerica Ivana Janjić.

Osim tržišta koji uređuje cijene odjevnih predmeta, dizajnerice ističu da je jedan od problema i nabava materijala. Naime, većina hrvatskih dizajnera u potrazi za dobrim i kvalitetnim materijalom odlazi izvan Hrvatske. To je također otežavajuća okolnost u usporedbi s modnim dizajnerima u svijetu.

Dizajnerica Ivana tvrdi da postoji velika razlika između starih i mladih dizajnera, pritom ističe kako će cijenu određivati godine rada i truda nekog dizajnera jer daju određenu težinu i vrijednost samome potpisu.