Foto: Kristina Uremović/Global

Muška moda na svjetskim modnim događanjima, a samim time i domaćim, pada u drugi plan. Ove sezone je, za promjenu, na vodećoj modnoj manifestaciji u Hrvatskoj, Bipa FASHION.HR-u, prvi put jedna večer bila posvećena isključivo muškoj modi.

Moda koja donosi novac

Organizator i osnivač FASHION.HR-a, Vinko Filipić, rekao je da je večer muške mode ostavila najdublji utisak na publiku te da će se, od sada, održavati svake sezone. Kako objašnjava Grgo Zečić, urednik modnih časopisa Hero i Heroine s adresom u New Yorku, upravo se muška moda prodaje po pitanju odjeće.

Foto: Kristina Uremović/Global

“Ženska moda ne prodaje odjeću. Ona prodaje modne dodatke. U muškoj modi je velik novac”, priznao je Zečić koji se nedavno vratio s pariškog tjedna mode da izvidi stanje u Hrvatskoj. Poznat kao Gro Curtis, Zečić je dodao da Hrvatska polako, ali sigurno, napreduje u pogledu muške mode jer je prije deset godina bilo nezamislivo vidjeti muškarce u kombinacijama u kakvima ih se može vidjeti danas. Druga najluksuznija modna kuća Chanel je uočila novi trend muške mode te nakon smrti Karla Lagerfelda nastoji početi s većim ulaganjima u mušku liniju, s obzirom na to da je ženska najprodavanija po pitanju parfema.

Kako objašnjava Grgo Zečić, urednik modnih časopisa Hero i Heroine s adresom u New Yorku, upravo se muška moda prodaje po pitanju odjeće

Ideju večeri muške mode podržala je i Branka Donassy, dizajnerica koja više od 30 godina oduševljava modnu publiku u Hrvatskoj i inozemstvu te je jedna od pokretačica umjetničkog modnog vala u Hrvatskoj. Donassy, čije su kreacije prikazivane u New Yorku i Parizu rekla je da i u Hrvatsku dolazi nova generacija muškaraca koja drži do načina odijevanja te da je riječ uglavnom o umjetnicima, arhitektima i mlađim biznismenima.

Foto: Kristina Uremović/Global

Upravo takav profil muškaraca je ciljana skupina Tomislavu Bahoriću koji je sa svojim brendom “Spirit by T.B.” otvorio večer muške mode. Bahorić je jedan od rijetkih hrvatskih dizajnera koji se bavi muškom modom te jedini koji se isključivo bavi avangardnom muškom modom. Njegove su kreacije prepoznatljive po mračnim bojama, asimetričnim siluetama i dekonstruiranim krojevima.

U novoj kolekciji, “Spiritosophy”, Bahorić se koristio crnom, plavom i bijelom bojom, a kao motiv mu je poslužila plava ruža koja se “provlači” kroz cijelu kolekciju. Ovo je bila prva kolekcija koju, nakon nekog vremena izlaganja u inozemstvu, prikazuje u Hrvatskoj.

Suprotna Bahorićevim kreacijama je kolekcija “Jean Luc” Roberta Severa koja je obilovala izblijeđenim traperom i laganim košuljama na prugice. Severu je ovo bila prva muška kolekcija koju je imao 20 godina nakon osnutka brenda. Objasnio je kako je Jean Luc njegov pseudonim kojim se htio vratiti u dane mladenačke slobode i rock&rolla dok je još bio srednjoškolac. Svoj prepoznatljiv, opušten i pristupačan romantičarski stil objašnjava time da on nije dizajner čiji će se radovi držati u galerijama. On, kako kaže, želi da se njegove kreacije svakodnevno nose pa je cijelu kolekciju napravio imajući na umu bi li ju on nosio te zaključio da je, zapravo, sam sebi bio muza.

Muškarci su opterećeni mogućim osudama okoline

Dugogodišnja zamjerka Varteksu da ne povezuje konfekciju s modnim dizajnom više ne stoji. Prije nego što je postala nova kreativna direktorica Varteksa, Martina Ranilović je s Natašom Mihaljčišin više od 20 godina uspješno vodila hrvatski modni brend I-GLE. Kolekcija je bila dosljedna Varteksovoj stoljetnoj tradiciji klasičnih muških odijela, ali prilagođenih današnjici. Viziju Varteksovog muškarca Ranilović je opisala kao samosvjesnog, modernog i suvremenog muškarca koji se ne boji izaći iz ustaljenog načina života kakav je danas u Hrvatskoj.

Foto: Kristina Uremović/Global

“Treba razlikovati mušku modu od muškog potrošača. Jedan prosječan Hrvat ne poduzima previše po pitanju mode jer je često opterećen mogućim osudama okoline. Mi smo uvijek bili i uvijek ćemo biti dio Balkana”, smatra Ranilović, ali dodala kako misli da se i Balkan s vremenom mijenja te da stvari ipak idu prema boljem.