“Vidi ga, šeta pse umjesto djece, a pregurao tridesetu”, “Može on raditi gdje god hoće, dokle god me čeka ručak kod kuće”. Komično? Kako kome. Objave su ovo kakve možemo pročitati na satiričnom portalu Muškarac, otac, kralj (MOK). Riječ je o portalu koji kroz humor okreće rodne i spolne uloge u nadi da će time osvijetliti diskriminaciju žena koja svakodnevno prolazi ispod radara jer se već dobro ustalila u društvo.

Zamišljena kao performans triju anonimnih autorica usmjerena ženskoj publici, stranica je s radom počela sredinom prosinca prošle godine, a trenutno broji nešto više od 10.000 pratitelja na Facebooku. Cilj je potaknuti promjene u društvu, a veseli ih što je dosad toliki broj ljudi prepoznao važnost njihove ideje.

Slobodan i kreativan prostor

Autorice, koje se opisuju kao kreativne individue, odlučile su ostati anonimne jer smatraju da se mizoginija, netrpeljivost prema ženama, napretkom tehnologije preselila na internetske platforme i time omogućila anonimnost muškaraca koji je prakticiraju zaštićeni lažnim profilima. Svojom anonimnošću žele naglasiti taj problem. Primarni cilj stranice je promijeniti sliku kako žene vide sebe u patrijarhalnom društvu. Autorice navode i da muškarci nisu svjesni privilegija koje su im kulturološki pripisane, a izvrtanjem uloga i stavljanjem brojnih izreke upućenih ženama u muško lice, nastoje to promijeniti.

“Nažalost, ponekad, da bi se rasizam, seksizam i druge vrste diskriminacije primijetile, moraju se obrnuti jer svoje privilegije često ne vidimo i smatramo ih prirodnima sve do trena dok ih ne vidimo na nekom drugom, osvijetljene i upadljive”, poručuju autorice.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

A dadiljan mi čuva djecu dok sam na poslu. ???

Objavu dijeli Muskarac Kralj (@muskarac.otac.kralj)

Negativnih komentara na rad stranice, kažu, nemaju previše, a razlog tome vide u činjenici da su njihovi pratitelji većinom žene. Ipak, ponekad dožive neki napad nezadovoljnih muških pratitelja. Stranicu vode tako da se ne upliću u rasprave i ne odgovaraju na komentare ispod objava, no bilo kakav oblik verbalnog nasilja ili govora mržnje je cenzuriran.

“Ovo je prvenstveno siguran prostor za žene, oslobođen govora mržnje”, objasnile su autorice.

Budući da u društvu “ne postoji strukturalno ugnjetavanje nad muškarcima”, iz MOK-a ističu kako ne misle da ovakvim pristupom satiri izokreću problem i stavljaju muškarce u nepovoljniji položaj u odnosu na žene.

Društveni utjecaj

Iako autorice svoj rad ne smatraju revolucionarnim, misle da ipak imaju utjecaja na društvo koje ima mogućnost postepeno se mijenjati.

“Naš rad svakako je jedan u nizu pokušaja da se narativ promijeni. Gledano iz šire perspektive, doprinosimo struji promjena”, navode iz MOK-a.

O budućnosti portala razmišljaju svakodnevno, ali ističu da još nisu sigurne kojim putem će stranica ići. Zadovoljne su dosadašnjim uspjehom koji je vidljiv u broju pratitelja koje je stranica privukla u nepunih godinu dana rada. O ideji tiskanog izdanja svojih djela autorice su razgovarale, ali zasad još nisu donijele odluku. Na budućim planovima rade kad god se okupe, a ideja im, kažu, ne manjka.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Samo da ih neko sasluša. ???

Objavu dijeli Muskarac Kralj (@muskarac.otac.kralj)