Foto: Luka Šatara/Global

Pojam dobrog i njegovanog izgleda već neko vrijeme nije više povezan isključivo uz žene. U posljednja dva desetljeća formirala se slika modernog muškarca koji itekako pazi na sebe, njegovan je i drži do svog izgleda.

Muškarci “koji drže do sebe” opisuju se pojmom metroseksualnosti koji je još 1994. godine osmislio novinar Mark Simpson u svom članku za britanski dnevni list The Independent. Pojam metroseksualnosti stavlja naglasak na konzumerizam, odnosno na volju i želju muškarca da svoj novac troši na odjeću, modne dodatke te kozmetičke preparate i tretmane. Student Ekonomskog fakulteta, Marko polaže dosta vremena i truda na svoj izgled.

‘Redovna briga su osvježavanje garderobe i odlasci u kozmetički salon’, ističe Jakov

“Volim dobro izgledati. Često kupujem odjeću i smišljam odjevne kombinacije”, kazao je Marko. Također, koristi razne proizvode za stiliziranje kose i redovno vodi brigu o svojim obrvama.

Postupno se ustaljuju i “normaliziraju” navike muškaraca da u jednakoj mjeri provode vrijeme pred ogledalom kao i žene. Neki su otišli i korak dalje, pa možemo primijetiti porast broja muškaraca u svijetu beauty bloggera i influencera na društvenim mrežama. Da muškarci u Hrvatskoj ne ostaju imuni na svjetske trendove, potvrđuje i mišljenje studenta Jakova s Pravnog fakulteta. On smatra da se o svom izgledu brine jednako kao i većina muškaraca njegove dobi.

“Pod redovnom brigom smatram povremeno osvježavanje garderobe te odlaske u frizerski i kozmetički salon”, istaknuo je Jakov. Od kozmetičkih proizvoda koristi ono najnužnije, a tjelovježbom se bavi ako ima slobodnog vremena. Student Vanja Hozmec kaže da vodi brigu o svom izgledu onoliko koliko mu to obaveze dopuštaju. Ipak, smatra da je izgled jako važan jer “živimo u vizualnom dobu i izgled ostavlja snažan prvi dojam”.

Vanja od kozmetičkih proizvoda obožava parfeme, a što se tiče odjeće voli s prijateljima otići u neko trgovačko središte u kupnju. Ovi studenti potvrđuju da njegovani muškarci nisu mit, a uz to dokazuju da briga o izgledu nije rezervirana samo za djevojke i žene.