Foto: Leon Božić

Prvi Muzej čokolade u Zagrebu i u Hrvatskoj otvoren je krajem 2019. godine, a vlasnici su bračni par Ružica Božić Cerovac i Domagoj I. Cerovac. Na ideju su došli, kako kaže kustosica Anita Ruso, jer su bili veliki ljubitelji čokolade. Obilazak mnogih svjetskih muzeja čokolade potaknuo ih je da budu drukčiji.

“Posjećujući europske muzeje čokolade uvidjeli su da su svi vrlo slični, premda često znaju imati nevjerojatno rijetku i vrijednu građu, te imaju jako tradicionalne i nemaštovite postave”, objašnjava Ruso. Ističe da su vlasnici shvatili da žele napraviti suvremen, interaktivan i detaljno promišljen muzejski postav, koji će i odraslima i djeci omogućiti da što bolje upoznaju čokoladu te njezin povijesni, geografski i kulturološki značaj.

Testiranje osjetila

Ponuda u Muzeju je raznolika, a može se pronaći ponešto za svakog. Muzej se prostire na 400 metara kvadratnih i posjetiteljima nudi jedinstven doživljaj.

“Muzej je organiziran kronološki, sa živopisno uređenim sobama čiji izlošci detaljno objašnjavaju povijest čokolade, od najstarijih poznatih dokaza o konzumiranju u Mezoamerici, preko europskih dvorova, velike industrijske revolucije i povijesti hrvatske proizvodnje čokolade do suvremenog doba”, navodi Ruso.

Foto: Leon Božić

Posjetiteljima je omogućeno i testiranje njihovih osjetila mirisa, opipa pa i vida kroz zabavne i poučne zadatke.

“Pojedini predmeti posebno su osmišljeni za one najmlađe da bi se prilikom posjeta Muzeju i oni mogli uključiti u aktivan obilazak”, nastavlja Ruso te dodaje da doživljaj upotpunjuje i glazbena podloga koja je različita u svakoj prostoriji.

Zrno kakaa kao ulaznica

U ponudi Muzeja također su i različite točke na kojima se posjetitelji mogu fotografirati. Jedna od tih točaka je ona u kojoj su posjetitelji pozvani sjesti na rokoko dvosjed smješten u sobi sa zbirkom posebnog porculana i pratećih predmeta, koji su se izrađivali posebno za pripremanje i posluživanje kakaa.

“Dobrih sat vremena se može provesti u našem svijetu čokolade iz kojeg ljudi izlaze s osmjesima na licima. Također je moguće i kušanje devet vrsta čokolade, što posebno veseli posjetitelje svih uzrasta”, kaže Ruso.

Foto: Leon Božić

Zaštitnim znakom Muzeja čokolade Zagreb smatraju se četiri vrste vrhunske belgijske Callebaut čokolade: crna, bijela, mliječna i ruby. Osim njih, zaštitni znak Muzeja je i zrno kakaa, koja je ujedno i ulaznica u Muzej.

“Na početku razgledavanja naši posjetitelji umjesto karte dobivaju degustacijsku kutijicu u kojoj se nalaze fermentirano i osušeno zrno kakaovca te sve poznate vrste čokolade: tamna, mliječna, bijela i ruby”, opisuje kustosica te napominje da je kušanje tekuće čokolade dozvoljeno u neograničenim količinama.

Besplatna stručna vodstva

Lipanj u Muzeju čokolade posebno je značajan za studente kojima je omogućeno besplatno stručno vodstvo, a iz Muzeja su na tu ideju došli zbog lošeg raspoloženja koje je vladalo tijekom pandemije koronavirusa.

“Želimo studentima ponuditi cjelovit obilazak našeg muzeja. Svjesni smo koliko je teška godina iza njih i kako vrijeme ispitnih rokova donosi puno stresa. Baš zato nudimo slatku pauzu u danu svima onima koji vole čokoladu”, kaže vlasnica muzeja Ružica Božić Cerovac.

Studenti stoga mogu uz kupljenu kartu od utorka do petka od 19 do 20 sati dobiti gratis vodstvo. Ova akcija je dobila sve pozitivne komentare te je muzej omogućio besplatna stručna vodstva posjetiteljima do daljnjeg.

Foto: Leon Božić

“Na vodstva mogu doći i svi oni koji nisu studenti, ali htjeli smo se posebno solidarizirati sa studentima u vrijeme ispitnih rokova u kojima svima dobro dođe slatka pauza”, naglašava kustosica. Studenti također imaju popust pa tako studentska ulaznica košta 45 kuna. Kako kaže kustosica Ruso, za njih je ovo dobar način da približe građanima svoju ponudu.

“Nema boljeg načina nego ljudima staviti na raspolaganje naše kustose koji s velikim žarom i entuzijazmom pričaju čokoladne priče iz Muzeja”, smatra Ruso.