Foto: Josip Regović/Pixsell

U zagrebačkoj se Mimari od 15. studenog može posjetiti Muzej prijateljstva, koji je nastao pod vodstvom ženskog multimedijskog brenda miss7. Taj je projekt inspiriran ženskim prijateljstvom koje je ujedno i nevidljiva snaga koja stoji iza samog brenda, kaže glavna urednica svih njegovih izdanja, Tonkica Zlački, a ovo zabavno putovanje kroz ženske odnose otvoreno je za posjetitelje do 2. prosinca.

Inovativan projekt mladih umjetnica

Osam nasumično izabranih hrvatskih mladih umjetnica imale su potpunu slobodu prikazati vlastita viđenja tog jedinstvenog ženskog odnosa. Neke od njih i privatno su prijateljice pa tako Josipa Štefanec i Božica Dea Matasić zajedno potpisuju čak dva koncepta – Lipstick Statistic i 2 of Us. Kao rezultat natječaja otvorenog na portalu miss7, unutar kojeg su čitateljice slale svoje priče o prijateljstvu, prijateljice Barbara Sabo i Tea Šubat osmislile su koncept Real Girls Talking.

Zaprimili smo mnogo različitih priča, ali zanimljivo je da sva prijateljstva imaju jednu zajedničku osobinu, a to je međusobna podrška u svim životnim situacijama”, ističe Šubat

“Na našu adresu stigle su stotine pisama. Čitateljice su pisale o tome kako su upoznale svoje prijateljice, što ih je zbližilo, koliko su slične ili različite. Izabrali smo osam najboljih i nagradili ih, a njihove su priče potom postale dio izložbe”, kaže Andrea Široki, jedna od urednica portala. Naglašava da su i muška prijateljstva jednako neprocjenjiva, no zbog prirode njihove publike odlučili su slaviti ženska prijateljstva. Šubat je zamijetila konstantu prijateljstva.

Najvažnija je međusobna podrška

“Zaprimili smo mnogo različitih priča, ali zanimljivo je da sva prijateljstva imaju jednu zajedničku osobinu, a to je međusobna podrška u svim životnim situacijama”, ističe Šubat. Ono što izložbu čini drukčijom njena je interaktivnost na koju su se umjetnice odlučile svojevoljno.

Lila Herceg, na primjer,  svojim konceptom Once I had a little game vraća posjetitelje u djetinjstvo dajući im priliku da zaigraju partiju “memory igre”, “školice” ili pak “gumi-gumija”. Dok se ona posvetila prikazu prijateljstva u mlađoj dobi, Toni Mažuranić poigrala se razdobljem adolescencije i u izlošku Teen pink prikazala tinejdžersku sobu. Ivana Tkalčić je zaslužna za živi dio izložbe Grooming Garden koji je osmislila kao “zen zonu” s biljkama jer, kaže, prijateljstvo je baš poput biljaka.

Foto: Josip Regović/Pixsell

“Da bi raslo, potrebno ga je njegovati” objasnila je. S druge strane, Andrea Resner autorica je koncepta pod nazivom (Un)Friend koji prikazuje tamnu stranu odnosa.

“Neki odnosi dožive zahlađenje. Ponekad se ljudi udalje, prekinu prijateljstvo. A onda slijedi faza tugovanja, faza žalovanja”, kaže Resner. Smatra da su bivša prijateljstva bitna jer donose nove emocije koje uvelike utječu na nas.

Muzej prijateljstva šalje poruku o važnosti, jedinstvenosti i neprocjenjivosti ženskog prijateljstva, zaključuje Široki. Sedam različitih koncepata može se shvatiti kao mentalna mapa koja tjera posjetitelje da prožive svoja prijateljstva od njihovih početaka. Tješi nas činjenicom da su neka stara, prekinuta prijateljstva također normalan dio naših života.