U blagdansko i novogodišnje doba vatromet, petarde i ostala pirotehnika najviše se koriste. Neke uzrujavaju i zastrašuju, dok su ostalima neizostavan dio blagdana. Određena pirotehnička sredstva smiju se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja osobama starijim od 18 godina, koje ih smiju koristiti od 27. prosinca do 1. siječnja. Unatoč ograničenjima, ozljede uzrokovane vatrometom i petardama još su ozbiljan problem.

“Često primamo pacijente otkinutih prstiju i ozlijeđenih očiju ili lica od raketa i velikih petardi. To ostavlja trajne posljedice”, upozorava dr. Zoran Barčot, liječnik kirurg iz Klinike za dječje bolesti Zagreb. Ističe kako su posljedice jaka bol, trauma, tjedni i mjeseci u bolnici na liječenju, a mogući su i doživotni ožiljci, zato je potrebno upozoriti na sve posljedice koje mogu nastati korištenjem pirotehnike. Tomislav Šarušić jedan je od onih koji vole vatromet.

“Nije opasno ako se zna njime rukovati. Vatromet smatram tradicijom slavlja i podržavam njegovo korištenje”, kaže Šarušić.

Pirotehnika je atraktivna točka događanja kao što su koncerti, a njome tada rukuju ljudi koji su posebno obučeni. Jedan od njih je i Luka Krijan, ovlašteni pirotehničar Ministarstva unutarnjih poslova. Vatromet je ispaljivao na brojnim koncertima i iako ima međunarodni ADR certifikat, napominje kako se i stručnjacima mogu dogoditi nesreće.

Udruge za zaštitu životinja upozoravaju građane na posljedice koje pirotehnika može uzrokovati u životinja, posebno u pasa koji čuju tri puta bolje od ljudi

“Na danima Karlovačkog piva jedna od kašeta koje su služile kako bi se vatromet bolje usmjerio, izvrnula se i pogodila me u koljeno. U djeliću sekunde spaljen mi je kombinezon, traperice i zadobio sam tešku opekotinu”, govori Krijan i dodaje kako je ipak sve dobro završilo.

Studentica ekonomije Ivona Barun smatra da se pirotehnika uzima “zdravo za gotovo”, ne voli je niti na proslavama, a petarda se boji i njezin pas. Udruge za zaštitu životinja upozoravaju građane na posljedice koje pirotehnika može uzrokovati u životinja, posebno u pasa koji čuju tri puta bolje od ljudi. Buka koja nastaje korištenjem vatrometa i petardi njima je bolna i uzrokuje velik stres i strah.

Može doći do ozbiljnoga psihičkog šoka ili srčanog udara, a mnoge životinje postaju žrtve pogođene petardama te stradaju od opeklina, nažalost, koji put i kao posljedica namjerna iživljavanja. Sve bi to pojedinac trebao imati na umu prije nego li baci prvu petardu.