Foto: Pexels

TikTok je obasut kratkim plesnim videozapisima koji dostižu iznimno veliku gledanost, no korisnici TikToka koji snimaju popularne plesne videozapise nisu plesači zbog oponašanja plesnih pokreta, smatra Marija Španja, voditeljica i koreografkinja plesnog kluba Dance Queen.

Ples (ne) služi za lajkove

Jedna od glavnih karakteristika TikToka je prezentacija sebe i broja lajkova koji će se skupiti. Upravo je to, smatra Španja, razlog zašto nije platforma koja pomaže promovirati ples, unatoč trendu objavljivanja plesnih videa.

“Nekada kada sam ja bila mala, pratili smo MTV program i oponašali plesače. Međutim, ples tada kada smo mi oponašali slavne plesače nije bio s ciljem prezentacije i koliko ćemo lajkova sakupiti već da svoj talent i svoju sportsku ili umjetničku aktivnost nadopunimo i da postanemo bolji plesači”, pojasnila je Španja. Dodala je da je upravo želja za prezentacijom sebe i broja lajkova ta koja daje krivi dojam o plesu kao sportu.

“Malo pokretanja tijela ne može zamijeniti tjelesnu aktivnosti ni ples općenito. Ples je nešto više”, kaže Španja. Upravo zbog vremena provedenog na društvenim mrežama, kaže, djeca su danas naučena na laganu tjelesnu aktivnost ili na neaktivnost te zato sve ranije odguruju sport od sebe.

“Pustimo plesnim voditeljima da razvijaju i treniraju plesače”, kaže koreografkinja Španja u nadi da će djeca shvatiti važnost tjelovježbe i da će se odmaknuti od pametnih telefona koji, smatra, negativno utječu na zdravlje i smanjenje tjelesne aktivnosti.

Promocija ili samopromocija

Dok su se nekad oponašali profesionalni plesači s ciljem unaprjeđivanja plesnih vještina, danas su TikTokeri ti u kojima djeca pronalaze svoje idole. Jedna od njih je i Mihaela Ričko, koja se snimanjem za TikTok bavi od 2016. godine.

“Moj najgledaniji video koji je postao viralan ima 135.905 lajkova i 1.256.629 pregleda”, rekla je Ričko i objasnila da plesne videozapise snima zato što ju zabavljaju, ali i zato što su u trendu. Da su plesni videozapisi izvor zabave slaže se i profesionalna plesačica Ilona Cvitić Kanceljak.

“Mislim da je TikTok platforma na kojoj se pojedinci mogu kreativno izraziti, videi su zabavni”, rekla je Cvitić Kanceljak. Istog je mišljenja i Leonarda Lovreković, studentica plesa na Umjetničkoj akademiji Fontys u Nizozemskoj.

“Ples na TikToku i razni izazovi isključivo su, po mojem mišljenju, izvor zabave i promocije pojedinca”, smatra Leonarda i ističe da je za naučiti plesati potrebno puno više od pronalaska svojih idola na TikToku.

Kada je u pitanju promocija plesa kao aktivnosti ili kao umjetnosti, Cvitić Kanceljak ne smatra da TikTok koreografije mogu učiniti čuda u promicanju plesa i poticanju na bavljenje plesom, ali ga također ne smatra štetnim.