Foto: Pixabay / Global

Umjesto nakita ili buketa cvijeća koji će nakon nekoliko dana završiti u smeću, pokloni za diplomu postaju sve maštovitiji. Uz malo truda i razmišljanja gotovo sve se može pretvoriti u orginalan poklon. Čak i vaza ili pak set alata može postati nezaboravan dar ako dođe u prave ruke.

Društvene i humanističke znanosti

Jedan od idealnih poklona za studente politologije je cijeli svezak stručne literature, primjerice djela Karla Marxa ili Michaela Lavera da ih podsjeti na početke učenja i spremanje prvih ispita. Za novinare ili pak komunikologe kao mali znak pažnje može se pokloniti privjesak za ključeve u obliku radija, televizije ili novina. Za one koji će se baviti marketingom ili poduzetništvom prigodan poklon je personalizirani rokovnik u koji će moći upisivati sve poslovne ideje.

Kao poklon budućem učitelju ili učiteljici može se kupiti priručnik za inovativne metode učenja, da bi se svom radu s djecom mogli još više posvetiti. Novopečenog povjesničara umjetnosti mogla bi razveseliti replika njegove omiljene slike ili pak vaza-bista njegova/njezina omiljenog kiparskog lika. Savršen poklon je i knjiga “Jansonova povijest umjetnosti” koju je neupitno posuđivao u knjižnici za vrijeme studiranja.

One koji su diplomirali povijest ili etnologiju može se obradovati ulaznicama za neki poznati etnografski muzej. Studenta ili studenticu književnosti sigurno bi iznenadilo prastaro, tvrdoukoričeno izdanje njegove omiljene knjige kakvo se može naći u antikvarijatima.

Prirodne i (bio)tehničke znanosti

Za svakog novog biologa na listi originalnih i korisnih poklona svakako se nalazi mikroskop, a i kuta je poklon koji će razveseliti svakog znanstvenika prirodnih znanosti. Ona će im biti dio svakodnevice pa se može učiniti jedinstvenom ušivanjem inicijala budućeg vlasnika na džep.

Znak pažnje za osobu koja je završila strojarstvo može biti set alata ili bušilica. Ovakav poklon je neobičan, ali vrlo koristan. Prigodan i maštovit dar za sve one koji završe studij robotike ili mehatronike je igračka – auto na daljinsko upravljanje.

Tijekom odrađivanja stručne prakse, studenti agronomije, fitomedicine, šumarstva i ostalih biotehničkih fakulteta susreću se s raznim biljkama. Poklon koji bi razveselio svakoga tko će se baviti biotehničkim znanostima je egzotična biljka koju ne može vidjeti svaki dan. Jedna od njih je plumerija koja osim divnog cvata može izrasti i u malo drvce, a bonsai drvo također je pun pogodak.