StoryEditor

PARK PRIRODE LASTOVSKO OTOČJE Raj za ronioce i ljubitelje glazbenih festivala

Brežuljkasti pejzaž oblikovan brojnim uvalama i krškim poljima, idealan je za one koji uživaju u rekreativnom biciklizmu, a podmorje bogato špiljama i prolazima predstavlja raj za ljubitelje ronjenja
Autor:
Global.
09/05/2020 u 20:40 h
Pogled na naselje Lastovo.
Pogled na naselje Lastovo.ANTE GUGIć
Najmlađi hrvatski park prirode obuhvaća najjužniji hrvatski naseljeni otok, Lastovo, zajedno s još 45 otočića, hridi i grebena. Osim što je dom brojnim mediteranskim ljekovitim biljkama, ovaj jadranski biser sklonište je za brojne ugrožene životinjske vrste. Među njima su šišmiši, ptice, koralji, spužve i mekušci. O prirodnom bogatstvu otočja svjedoči i titula jedne od posljednjih 10 riznica bioraznolikosti Sredozemnog mora, koju mu je dodijelio World Wildlife Forum, Svjetski fond za zaštitu prirode.

‘Lastovo u zvijezdama‘

Brežuljkasti pejzaž oblikovan brojnim uvalama i krškim poljima, idealan je za one koji uživaju u rekreativnom biciklizmu jer na Lastovu postoji nekoliko biciklističkih ruta. Podmorje bogato špiljama i prolazima predstavlja raj za ljubitelje ronjenja, a od ronilačkih lokacija najatraktivnije i najposjećenije su Seka Drašan, kao i plićina Petrovac sa zaštićenim podmorskim arheološkim nalazištem. Otočić Bijelac se, pak, ističe podvodnim prolazom kroz otok. Za ljubitelje onih manje avanturističkih izleta postoji više od 200 kilometara pješačkih staza. Foto: Lastovo Trail Osim navedenih aktivnosti, posjetitelji mogu uživati u lovu, rekreacijskom i sportskom ribolovu te promatranju zvijezda. S obzirom na tamno lastovsko nebo i udaljenost otoka od kopna i zagađenosti, promatranje zvijezda ovdje ostavlja bez daha. Iz uprave Parka navode da je prošle godine Park posjetilo 37.928 posjetitelja, od čega su ih čak 28.080 bili nautičari. Među njima su najčešći domaći gosti, ali i Slovenci, Talijani, Nijemci i Austrijanci. S obzirom na važnost nautičkog turizma najveća posjećenost očekuje se u ljetnim mjesecima, kada se održava Regata Parkova "Vieste-Lagosta" i utrka "Lastovo trail", koja okuplja 170 natjecatelja iz čak 11 zemalja. [caption id="attachment_17880" align="aligncenter" width="696"] Foto: Ante Gugić Mlađa populacija otok posjećuje za vrijeme glazbenih festivala "LUZ – Lastovo u zvijezdama" i "LOG – Lastovo otok glazbe", gdje uz glazbeni repertoar mogu uživati i u filmskim projekcijama na otvorenom. Iako je turizam zasigurno uzeo maha, tradicija bavljenja ribarstvom i poljoprivredom i dalje ostaje dominantan način života domaćeg stanovništva.

Povijesna ostavština

"Važna poljoprivredna grana kako danas, tako i u prošlosti za stanovnike otoka Lastova bila je maslinarstvo. Maslinovo se ulje, osim za ishranu, koristilo i za rasvjetu i proizvodnju sapuna. Osim glavnog otoka Lastova maslinici su krasili i okolne otoke i otočiće arhipelaga. U njima danas prevladava maslina ‘piculja‘ koja je dominantna sorta te odlična uljarica. Masline se ne beru, već se čeka da sazru i padnu sa stabla te se onda kupe. Lastovske masline u prosjeku su stare 500 godina", ispričala je Ana Ivelja, stručna suradnica za promidžbu i prezentaciju. [caption id="attachment_17876" align="aligncenter" width="696"] Foto: Nikša Smoje Samo naselje Lastovo smješteno je na padini amfiteatarskog oblika, a središnji dio naselja krase crkva sv. Kuzme i Damjana te Knežev dvor. Posebna atrakcija otoka svakako su dimnjaci, takozvani fumari, koji izgledom podsjećaju na minarete, a u povijesti su građeni da bi se pokazao status i bogatstvo vlasnika kuće. Ljudi su se natjecali čiji je dimnjak ljepše ukrašen, pa su ih nerijetko ukrašavali i rogovima životinja, koji su ujedno služili i kao urok protiv zlih očiju. Način gradnje lastovskih kuća predstavlja povijesnu ostavštinu mjesta, u kojima je čak i namještaj bio napravljen od kamena. Podmorje obiluje arheološkim nalazištima, a na kopnu se nalaze brojne špilje i ostaci rimskih zidova, antičke "ville rustice".

Očuvanje tradicije

Da bi se biosfera otoka i tradicija življenja lokalnog stanovništva sačuvali, uprava Parka nastoji poticati ekološki način života. "Park prirode ima samoodržive eko kućice u kojima se prodaju suveniri lokalnih proizvođača. Ustanova redovno organizira razne radionice poput kompostiranja te izrade solarnih kolektora", objasnila je Ivelja. Uz to, dodala je da je Park u prosincu 2019. prijavljen na natječaj pod nazivom "Sufinanciranje korištenja obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama", koji provodi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. [caption id="attachment_17875" align="aligncenter" width="696"] Foto: Ante Gugić S obzirom na trenutnu globalnu situaciju koja je turizam stavila na čekanje, iz uprave Parka predviđaju da će broj posjetitelja ove godine biti manji u odnosu na prošlu, s tim da cijene ulaznica i dalje ostaju iste. Do Lastova se može doći katamaranskom ili trajektnom linijom iz Splita, katamaranskom linijom iz Dubrovnika ili vlastitim plovilom. Za sve one koji ove nisu odvažni ovogodišnje ljetovanje provesti izvan Lijepe Naše, Lastovsko je otočje savršena oaza prekrasne prirode, domaće hrane i predivnih zalazaka sunca.

Priče i legende

Od nematerijalne kulturne baštine posebice se ističe lastovski Poklad, koji je zbog zanimljive legende i načina održavanja, 2008. godine stavljen pod zaštitu.

Legenda kaže da su Lastovci zarobili maurskog izaslanika, zbog kojeg su Mauri poslali brodovlje prema Lastovu, no uništilo ga je nevrijeme. Lastovci su izaslanika proveli na magarcu kroz cijelo naselje, a navečer su ga odveli na Dolac i spalili uz zvonjavu i uzvike puka. Od srednjeg vijeka pa do danas po istoj se proceduri i pravilima odvija ovaj zanimljivi običaj, jedini ovakav u svijetu.

Osim ove, i brojne se druge legende vezuju uz otok Lastovo, pa tako postoje brojne priče o vješticama, vampirima i važnosti bijelog luka kao lijeka protiv uroka.

Korisne informacije

Cijene ulaznica razlikuju se ovisno o mjesecu kojem se posjećuje Park i danima za koliko ulaznica vrijedi. Ulaznica može biti za jedan, tri ili na sedam dana. Mogu se kupiti u Parku i izvan njega, a detaljne informacije o cijenama prema mjesecima nalaze se na službenoj stranici Parka. Na stranicama je moguće pronaći i cijenu karte za obilazak Parka brodom, cijenu dozvole za športski i rekreacijski ribolov te cjenik suvenira.

25. srpanj 2024 16:39