Foto: Retroteka

Prisjećanje na stvorene uspomene vađenjem ‘iz naftalina’ davno zaboravljenih predmeta često je lijek protiv nostalgije za minulim vremenima. Bilo da je riječ o poklonu od prve ljubavi, potpisanoj sličici sportskog velikana kao što je Dražen Petrović ili najdražoj igrački iz djetinjstva, uz predmete vežemo brojne uspomene. Iako svaka generacija nosi svoje, ipak se susrećemo i s istim predmetima, uz koje svaki pojedinac veže drukčije uspomene.

Veliki ljubitelj i kolekcionar starina Igor Novaković, da bi ponosno pokazao svoju kolekciju retro predmeta i aktivirao druge da pokažu sitnice koje su sačuvali iz nekih davnih dana, pokrenuo je 2017. godine na Facebooku svojevrsnu online zbirku starina, koju je nazvao “Retroteka”. Uskoro se zbirka preselila i na Instagram, a sljedeći je korak Retroteku pretvoriti u interaktivni muzej. Ipak, Novaković je i dalje tajnovit kada je riječ o tome po čemu će se Retroteka razlikovati od ostalih zagrebačkih interaktivnih muzeja.

Zabranjeno politiziranje

“Grupa je posvećena stvarima koje smo ne tako davno koristili svakodnevno, a danas nas vraćaju u djetinjstvo i bude lijepa sjećanja”, stoji u opisu Retroteke. Novaković ističe da postoje i određena pravila pa svaka objava mora imati najosnovniji opis i dataciju, a smiju se objavljivati samo vlastite autorske fotografije. Budući da većina predmeta koje se u Retroteci može vidjeli datira iz nekadašnje Jugoslavije, postoji još jedno pravilo – razgovor o politici je zabranjen.

U Retroteci se pod “retro” misli na razdoblje od 1900. do 2000., kaže Novaković, a i u opisu grupe piše da je “retro predmet i pegla na ugljen i Tamagotchi”. Strastveni kolekcionar dodaje da u grupi svaki dan ima zanimljivih priča i predmeta te da mu je teško izdvojiti najdraže.

Foto: Retroteka

“Drago mi je vidjeti pozitivne reakcije članova, uglavnom su ganuti i ne skrivaju oduševljenje”, priča nam Novaković, koji na Instagramu objavljuje isključivo autorske fotografije, dok su u Facebook grupi i fotografije drugih članova grupe. Instagram profil tako je pravo mjesto za uvid u njegovu osobnu kolekciju.

Za sve je kriv Zagi

Kao ‘okidač’ za početak kolekcionarstva navodi Zagija – svjetloplavu vjevericu šarenog repa, koja je bila maskota Univerzijade održane u Zagrebu 1987. godine. Riječ je o najvećim studentskim sportskim igrama koje svake druge godine organizira Međunarodni studentski sportski savez. Univerzijada, čiji je domaćin bio grad Zagreb, ostala je zapamćena po tome što je prije nje sagrađeno mnogo novih i obnovljeno mnogo starih građevina. Među tada novosagrađenim građevinama je i Košarkaški centar Dražen Petrović.

“Nakon što sam slučajno na jednom sajmu vidio igračku Zagija odlučio sam ga početi skupljati da ne ode u zaborav. Mislio sam da nema toliko predmeta vezanih uz Univerzijadu i Zagija, ali sam se prevario”, priznaje Novaković. Njegova kolekcija Univerzijade uključuje goblen, noćnu tinjalicu, platnenu vrećicu, figurice, slagalice, vrećice šećera, plišance, šalice, posudu za školski pribor i mnoge druge predmete s likom Zagija.

Foto: Retroteka

Zbog svakodnevnog objavljivanja retro predmeta mnogi misle da “na ulaznim vratima ima vitezove” i da “spava sa starinama”, no Novaković kaže da je njegov stan kao svaki drugi jer nakon što nove kolekcionarske primjerke kupi na sajmu, očisti, poslika i objavi, posprema ih u garažu. Posebno su mu drage igračke koje je proizvodila Biserka Zagreb, jedina tvornica izvan Amerike s licencom za proizvodnju Disney igračaka.

“To su najbolje i najljepše igračke, baš svaka mi izmami osmijeh na licu”, govori kolekcionar u čijoj se kolekciji također mogu pronaći razne igračke iz nekada svjetski poznate jugoslavenske tvornice igračaka Mehanotehnike, stari primjerci časopisa Modra lasta, Smib i Burda, ambalaže slastica, kao i sandale iz Jugoplastike.