Foto: Pixabay

“Plašili su me da mi Djed Mraz i Sveti Nikola neće doći ako idem spavati nakon 22 sata. Pogodite tko je bio u 21 sat u krevetu 5. i 24. prosinca”, prisjetio se svoga straha iz mlađih dana student Leo Bolješić.

Priču o Svetom Nikoli zna gotovo svako dijete. Njegov dan obilježava se 6. prosinca i djeca mu se posebno raduju jer onoj koja su bila dobra ostavlja poklone u čizmicama. No uz Svetog Nikolu povezuje se i strašni Krampus koji djeci koja nisu bila dobra ostavlja šibe. Kako bi “zaslužili” te poklone djeca se kroz godinu trude biti dobra, a osim poklona na lijepo ponašanje odlučuju se i zbog raznih strašnih priča kojima ih odrasli plaše. Studenti su nam, osim već spomenutog Krampusa, otkrili koji su njihovi veliki strahovi iz djetinjstva.

“Predvečer, kad je nebo znalo biti crveno zbog zalaska sunca, plašili su me da to ‘Božik kuri jezike’ onima koji psuju”, objasnio je Mihael Horvat. Ivona Kapčević prisjetila se mitskog bića “Mrakače” koje je njoj “ledilo krv u žilama”. Ono navodno obitava u svim hercegovačkim bazenima s vodom i pojavilo bi se kada bi se nešto viknulo iznad otvora. Dijana Beganović opisala je tajanstveno stvorenje zvano “Stari” koji čuje kada se viče i psuje, nalazi se u blizini ormara sa slatkišima, a od oružja koristi – metlu.

Klinička psihologinja i psihoterapeutkinja Sena Puhovski iz psihološkog centra za djecu i obitelji Brigojedac objasnila je da se djeca kroz život često iskuse nenamjerno plašenje koje, iako nije ugodno, neće ostaviti posljedice kao namjerno.

“Neki strahovi su tzv. razvojni strahovi, u određenoj dobi kroz njih prolazi velik broj djece, poput straha od čudovišta ispod kreveta, i oni uz adekvatnu podršku okoline spontano, odrastanjem i sazrijevanjem, prolaze”, pojasnila je Puhovski. Nadodala je i da su djeca najčešće slabija i ovisna o osobi koja ih plaši i ne mogu se boriti, pa se psihološki odvoje od situacije.

“Ovakve situacije mogu rezultirati izraženom tjeskobom, psihosomatskim teškoćama, sramom, krivnjom, depresivnošću, kao i podrazumijevanjem da je takvo ponašanje prema djeci ‘normalno’ i poželjno”, rekla je.

Naši sugovornici rekli su da su ih plašili i babarogom, policijom, starijim susjedima karakterističnog fizičkog izgleda, poštarom koji odnosi zločestu djecu u torbi, nekim televizijskim voditeljima i glumcima, da će se nešto strašno dogoditi ako pritisnu određeni prekidač, te da će im narasti rep ako popiju samo jedan gutljaj kave. Na ozbiljnije posljedice nitko se nije požalio, baš naprotiv. Mnogi su se i našalili te rekli da su ih plašili padom ispita ili upisom fakulteta na kojem – danas studiraju.