Okrugli plodovi trešnje mala su riznica zdravlja, a njihova boja, ovisno o sorti, varira od bijele do tamno crvene. Potječe iz Male Azije, a u Europu je došla s rimskim vojnicima. Oni su vjerovali da ove male slatke mesnate bobice podižu energiju i jačaju snagu. Zato je u Rimu počeo intenzivan uzgoj stabala trešnje koja mogu doseći visinu od čak 20 metara.

Ova atraktivna voćka u svojim plodovima skriva korisne sastojke koji pridonose zdravlju i ljepoti na više razina. Trešnje su posebno bogate antioksidansima koji su odlični saveznici u suzbijanju simptoma astme i alergija, a poznati su i po snažnim protuupalnim svojstvima. Uz to potiču i proizvodnju kolagena – proteina ključna za zdravlje kože, kostiju i vezivnog tkiva.

Trešnje su voće neprocjenjive vrijednosti jer ne samo da štite od raka nego čuvaju srce i krvne žile – posebno kalij pridonosi zdravlju srca. Poznate su po sposobnosti ublažavanja upala zbog prisutnosti spojeva antocijanina u svom sastavu. Oni trešnjama daju crvenu boju, ali imaju i snažan protuupalni učinak.

To je supervoće izvrstan izvor minerala bora, koji je iznimno važan za zdravlje kostiju. Trešnje imaju blagi sedativni učinak zbog melatonina koji sadrže. Odlično su prirodno rješenje za prevenciju nervoze, razdražljivosti, glavobolja i sličnih tegoba koje se mogu pojaviti kao posljedica neuravnoteženosti hormona, stresa ili nezdravih životnih navika.

U narodnoj medicini, trešnje, sok od trešanja kao i čaj od njihovih peteljki primjenjuju se za njegu i obnovu suhe kože te za uklanjanje podočnjaka. Za pripremu čaja operite i sitno nasjeckajte šaku peteljki, a potom ih stavite u litru uzavrele vode i kuhajte oko dvije minute. Čaj ostavite da odstoji 15 minuta, a zatim ga procijedite. Pijte čaj u gutljajima tijekom dana.