Foto: Ivica Galovic/ PIXSELL

Iz Njemačkog pedijatrijskog udruženja (BVKJ) poručuju da je razumno nositi masku na licu, ali pod određenim uvjetima i nakon određene dobi, izvijestila je HINA.

Da bi naše maske pružile zaštitu onima oko nas i kako ne bi izložile osobu koje je nosi povećanom riziku potrebne su dvije stvari – maska mora potpuno pokriti lice od korijena nosa do ispod brade i treba tijesno prianjati uz kožu te ju ne bismo smjeli dirati nakon što ju stavimo na lice. Međutim, drugi je uvjet dosta teže ispuniti kada su u pitanju djeca, zbog čega je njemačko udruženje pedijatara utvrdilo da bi samo djeca starija od dvije godine trebala nositi maske.

Također, iz BVJK upozoravaju da za vrijeme igranja na otvorenom prostoru maska može ometati ili biti čak i opasna. Primjerice, njezina elastična traka može zapeti za prepreke na otvorenom prostoru ili za sprave na dječjem igralištu, upozoravaju pedijatri.

Osim njemačkih, u petak su i hrvatski liječnici iznijeli preporuke za nošenje maski. Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ističu da se maske moraju koristiti samo u osobne svrhe, uz druge propisane higijenske mjera i držanje razmaka između osoba od dva metra.

Pri stavljanju maske treba voditi računa da se uz lice stavlja uvijek unutarnja strana maske te se maska ne smije dijeliti s drugima. Prije prve uporabe treba je oprati ili barem izglačati, a prije i nakon stavljanja maske ruke je potrebno temeljito oprati sapunom, dodaju iz HZJZ-a.

Maska treba pokriti usta, nos i dio lica, a na rubu mora pristajati tako da bi se što je više moguće smanjio protok zraka izvan maske. Kod prve uporabe trebalo bi provjeriti propušta li maska dovoljno zraka za normalno disanje. Navlaženu masku potrebno je skinuti i zamijeniti novom i suhom maskom.