Foto: Pixabay

Početak je godine, a mnogi su već definirali ciljeve koje namjeravaju ostvariti do kraja godine. Kraj desetljeća za neke označava završetak ciklusa i početak novog poglavlja u kojemu namjeravaju uvesti promjene u dosadašnjem ponašanju.

Dok neki odluče smanjiti konzumiranje cigareta, nezdrave hrane, alkohola i općenito loših navika, drugi uvode pozitivne promjene u ponašanju koje često uključuju bavljenje sportom, zdravu prehranu ili provođenje kvalitetnijeg vremena s obitelji.

“Ciljevi nam pomažu u fokusiranju i praćenju uspjeha ostvarivanja tih ciljeva. Važno je da ciljevi koje si postavimo budu postavljeni MUDRO (naziv metode postavljanja ciljeva) – mjerljivi, sa zadanim vremenskim rokom koji je u realnim okvirima, dostižni, relevantni i određeni”, govori psihologinja Ivona Poljak.

Ipak, mnogi si zadaju ciljeve koje ne mogu ostvariti ili su im nedostižni, što može negativno djelovati na raspoloženje pojedinca. Osim toga, “ljudi vrlo često u prvim tjednima nove godine donose planove i odluke s idejom novoga početka i čišćenja starih odnosa i navika kojima nisu u potpunosti posvećeni, već mogu biti pod utjecajem medija i kulture”, nastavlja Poljak.

Mnogi si zadaju ciljeve koje ne mogu ostvariti ili su im nedostižni, što može negativno djelovati na raspoloženje

Kako ne bismo postavljali nedostižne ciljeve, psihologinja savjetuje pet koraka kojih bi se valjalo pridržavati prije definiranja samih ciljeva.

Prije svega treba razmisliti o važnosti toga cilja za život pojedinca te definirati vrijeme za njegovo ostvarenje. Potrebno je utvrditi na koji način mjeriti ostvarenje cilja te je li on dostižan. U konačnici, potrebno je se zapitati kako formulirati ciljeve kako bi oni bili precizno definirani. Savjetuje da osluškujemo svoje potrebe i želje neovisno o tome koje je doba godine.

“Ne postoji za to određeno doba godine, već je važno učiti to svaki dan, neovisno o vremenu u godini. Ako to radimo, vježbamo brigu o svom mentalnom zdravlju i postajemo zadovoljniji”, tvrdi Poljak.