ZeGeVege festival i ove godine otvara svoja vrata veganima, ali i svima koje zanima ovakav način života. Tako će izagači posjetiteljima 7. i 8. rujna ponuditi mnoštvo novih proizvoda koji su zdravi i ekološki uzgojeni, a na štandovima će se moći pronaći i kozmetika iz Hrvatske, koja nije testirana na životinjama.

Ovom prigodom bit će predstavljena i knjiga “Biljna prehrana djece vrtićke dobi”, koja je nastala suradnjom udruge Prijatelji životinja i nutricionistice Ivane Šimić. Knjiga je nastala kroz porast zahtjeva za biljnim obrocima, a roditelji će moći pronaći i recepte za svoje najmlađe.

“Knjiga je namijenjena prvenstveno djelatnicima u vrtićima kako bi djeca vegani dobila kvalitetne biljne obroke i služi kao nadahnuće za raznovrsne recepte koji nam sve više trebaju u vrtićima bez obzira na prehrambeni stil djece. Knjiga može biti korisna i svakom roditelju”, kaže Šimić koja će 7. rujna u 18 sati održati predavanje o tome kako se profesionalno usmjerila na isključivo biljnu prehranu.

Knjiga je nastala kroz porast zahtjeva za biljnIM obroCIMA, a roditelji će moći pronaći i recepte za svoje najmlađe

Važnost predstavljanja ove knjige je u tome što u Hrvatskoj, za razliku od drugih europskih država, djeca u vrtićima nemaju osigurano pravo na veganski obrok, pa je stoga pokrenuta i online peticija za uvođenje veganskih obroka u vrtiće.

“Za veganski obrok ne znam, mislim da ga u školi nema. Moj Nikola ima prilagođen jelovnik zbog alergija i tete paze što smije, a što ne smije jesti”, kaže Marija Babić Todorovski iz Zagreba koja je veganka, ali smatra da nije odluka roditelja vegana hoće li njihova djeca jesti meso ili ne, oni trebaju sami odlučiti kada odrastu.