Medijski projekt Global

POČECI

Novine Global nastale su na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, kao dio studija novinarstva, smjera Tisak.

Akademske godine 2013./2014. entuzijastične studentice i studenti pokazuju inicijativu za pokretanjem tiskanog medija i tako pokreću novine Student. Jedan broj izdan je u tiskanom izdanju, a drugi je pripremljen za tisak, ali nije tiskan. Može se reći da su novine u toj fazi bile eksperimentalni projekt koji nije imao čvršću strukturu i plan izlaženja, ali ih je ocrtavala snažna inicijativa studenata i želja za praktičnim radom u tisku.

U svibnju 2014., nakon nekoliko mjeseci priprema, redakcija je reorganizirana i dogovoreno je da novo ime novina bude Global (prema stručnom terminu koji označava raspored stranica u tiskanom izdanju). Mjesto glavne urednice Globala preuzela je glavna urednica sad već bivšeg Studenta – Helena Kuhar.

U prvom uredništvu Globala zamjenica glavne urednice bila je Nina Miholić, a u uredništvu su bili i: Kristina Balun, Mateja Šobak, Dijana Dretar, Anja Stević, Nikola Šimić, Ana-Maria Kezerić, Mislav Lugonjić, Helena Pereković, Stela Lechpammer i Matina Tenžera.

Voditelj projekta Global u ime izdavača, FPZG-a bio je i kasnije ostao doc. dr. sc. Igor Kanižaj, voditelj smjera Tisak, a funkcija urednika mentora koji dodatno radi na edukaciji mladih novinara pripada Zlatku Herljeviću, dugogodišnjem uredniku i novinaru (Večernji list, Vjesnik…) te predavaču na FPZG-u i VERN’u.

Global je tada izlazio pod egidom “Novine za studentska i društvena zbivanja, kulturu i sport”, i tako do ožujka 2017. i broja 25.

NOVI POČETAK

Budući da je dobar dio studenata prve generacije urednika tada u većoj mjeri završavala svoje studiranje, tako su pod prethodno navedenim uredništvom izašla samo dva broja Globala, iako je već prvi broj primijećen u javnosti, pogotovo zbog teme “Halo, pošto diplomski?” o kupovini diplomskih radova, a koju su preuzeli i drugi hrvatski mediji.

Nakon drugog broja Globala izdavač u prosincu 2014. godine odlučuje napraviti reorganizaciju te na mjesto glavnog urednika postaviti Igora Weidlicha, kao profesionalnog novinara i urednika s praktičnim iskustvom iz dnevnih novina (Vjesnik) i nekoliko drugih publikacija. Weidlich je u prva dva broja obnašao funkciju redaktora.

Ostali urednici i novinari ostaju studenti, iako su u kasnijim brojevima ostvarivane i kratke suradnje s nekim profesionalcima, a za novine su pisali i neki srednjoškolci. Tako “Global”, kao medijsko-edukativni projekt Fakulteta političkih znanosti, kreće ostvarivati jedan od svojih temeljnih ciljeva – praktično obrazovanje novih generacija novinara uz stručno vodstvo. Tako je u trećem broju funkciju zamjenice glavnog urednika obnašala Matina Tenžera, a izvršni urednik bio je Mislav Lugonjić. Do danas su se pod istim glavnim urednikom kao zamjenici izmijenili i Dora Kršul, Zrinka Medak i Hana Ivković.

Global je, kao edukativni projekt, prepoznat i od strane Sveučilišta u Zagrebu te je akademske godine 2014./2015. dobio Posebnu Rektorovu nagradu.

KONCEPT

Global je počeo izlaziti na 24 stranice i taj se koncept zadržao, iako su neki brojevi imali 16, odnosno 32 stranice. Također, u počecima je nekoliko brojeva izlazio u dvije lage, ali se to pokazalo nepraktičnim za čitatelje pa se od takvog koncepta odustalo. Novine su u početku tiskane u Tiskari Zagreb, da bi od 10 do 24 broja tiskala bile tiskane u riječkoj tiskari Novog lista, a od 25 broja nadalje opet u Tiskari Zagreb.

Tiraža je od početaka bila 5000 primjeraka, a novine se dijele besplatno na sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu, u dijelu zagrebačkih srednjih škola, u knjižnicama, te se redovno šalje znanstvenim institucijama i relevantnim hrvatskim medijima.

Global je rubriciran tako da pokriva većinu segmenata koje prate i drugi mainstream mediji, s time da prioritetno mjesto zauzima Studentski život, a tu su još i rubrike: Srednja, Intervju, Svijet, Sport, Kultura, Društvo, Reportaža, Fotoreportaža (uvedena nakon dvije godine izlaženja), Lifestyle, Tehnologija, Karijera (u prvim brojevima Poduzetništvo), Novac (gdje je naglasak stavljen na financijsko opismenjavanje mladih) te zadnju stranicu na kojoj je zabava i razbibriga. Global je u počecima izlaženja imao i posebnu rubriku Kolumne/komentari/mišljenja koja je ukinuta kao izdvojena cjelina te su komentari počeli biti sastavni dio pojedinih rubrika. Rubriciranje je na ovaj način uvedeno da bi mladi novinari mogli pisati i razvijati novinarske vještine u skladu s vlastitim interesima te kako bi sektorskim pristupom postali konkurentniji za rad u medijima nakon studija. Poticanje sektorskog novinarstva i razvoja novinara jedna je od činjenica na koje smo u Globalu posebno ponosni.

MISIJA

Novine su za čitatelje besplatne, a ta je ideja proizašla iz izazova koje su iz Globala naglašavali kao nezaobilazne za medije na početku 21. stoljeća – mladi gube interes za medije, tisak pogotovo, potom je tu i medijska kriza i recesija koje su potresli Hrvatsku, a i novi mediji postali su besplatna sredstva informiranja koja mladi sve više koriste.

S premisom da online sadržaji nerijetko pružaju sve nekvalitetnije informacije koje zaglušuju medijski prostor na prilično agresivan način, Global je krenuo u misiju razvoja i poticanja novinarstva koje razvija medijsku pismenost i kritičko razmišljanje kod novinara i čitateljske publike. Naime, to se i na europskoj te globalnoj razini postavlja kao velik izazov za novinarstvo i medije, budući da je ovo vrijeme ekspanzije blogova i vlogova, alternativnih medija i lažnih vijesti, trivijalnih ili nepotpunih informacija.

Praktična priprema za rad u tiskanom novinarstvu i redovno slanje novina i tema iz Globala drugim medijima pokazali su rezultate pa je od početaka izlaženja Globala više od deset urednika i novinara nakon studija pronašlo mjesto u medijskim kućama – u Večernjem listu, Jutarnjem listu, Sportskim novostima, na portalima, pa i na televiziji.

REDIZAJN

Od ožujka 2017., u redizajniranom izdanju od 25. broja, Global izlazi pod egidom “Novine po mjeri studenata”.

Prateći praksu tiskanih medija u 21. stoljeću, i da bi se doprlo do što šire publike, Global u listopadu 2017. otvara i portal, odnosno svoje digitalno izdanje, na internetskoj adresi www.globalnovine.eu.

Također, ukorak s novim medijima, Global je od samih početaka prisutan i na društvenim mrežama, a studenti imaju priliku raditi i educirati se kao community manageri i PR-ovci, čime je angažman u samom mediju proširen sukladno izazovima 21. stoljeća.