Foto: Borna Filić/PIXSELL

Novi je hit među investitorima ulaganje u kriptovalute, prije svega onu najpoznatiju – bitcoin. Mnogo studenata također je čulo za bitcoin, a određeni broj njih čak i ulagao. Kad su to studenti postali investitori i što se krije iza pojma kriptovalute – sigurno ulaganje za sve ili nepotrebno riskiranje još tijekom studentskih dana?

Što treba znati?

“Kriptovalute su jedinstveni digitalni tokeni, odnosno digitalni novčići koje nije moguće kopirati ni svojevoljno proizvesti, a koji služe određenoj svrhi kada se pošalju s jedne elektroničke adrese na drugu. Kao što na svom računalu ili mobilnom uređaju imate neku aplikaciju, tako je i pojedina kriptovaluta samo softver”, objašnjava Bruno Škvorc, urednik portala Bitfalls. Dodaje da, dok aplikacije, digitalne dokumente, čak i stanje računa u banci možemo kopirati i prenijeti na drugu lokaciju da original ne nestane, s kriptovalutama to nije moguće zbog nečega što se zove blockchain (lanac blokova).

‘Kriptovalute su jedinstveni digitalni tokeni, odnosno digitalni novčići koje nije moguće kopirati ni svojevoljno proizvesti, a koji služe određenoj svrhi kada se pošalju s jedne elektroničke adrese na drugu’, objašnjava Bruno Škvor, urednik portala Bitfalls

“U prijevodu na blockchainjezik, jedan papir je block, a on se sastoji se od mnoštva transakcija. Više blockova nižu se jedan za drugim, i čine blockchain (lanac blockova), ili knjigu zapisa. Računala koja pogađaju kombinacije kako bi otkrila nasumični niz brojeva i slova (hash) zovu se čvorišta, odnosno jezgre. To pogađanje zove se rudarenje jer ‘kopamo’ nove kriptovalute ni iz čega”, nastavlja Škvorc i ističe kao vrlo važno da se sve kriptovalute temelje na blockchainu.

Blockchain je ono što im omogućava da budu transparentne, definitivne (nemoguće za falsificirati ili duplicirati) i donekle konačne, odnosno ograničene u količini. Omogućava i distribuiranu kontrolu nad financijama i izbjegavanje posrednika i to je jedan od ključnih razloga za velik uspjeh kriptovaluta. Zbog distribuirane naravi blockchaina i milijuna korisnika diljem svijeta od kojih svi služe kao “zapisničari”, mnogi kriptovalute smatraju neuništivima i nezaustavljivima, ali to baš i nije tako.

Blockchain

Bitcoin nije perspektivan. Nema tehnologiju, uporabljivost, niti decentraliziranost, a nije ni nezaustavljiv kao što se misli. Osim bitcoina, čiji uspjeh trenutačno ovisi samo i isključivo o broju novih ljudi koji će ući u sustav i kupiti ga skuplje od onih koji su ušli ranije, perspektivni su ethereum, NEO i monero. Gotovo je nemoguće odabrati.

“Ako ne znate što radite, ne investirajte. Svaka kriptovaluta u svakom trenu može pasti na nulu pa tako i ona najpoznatija – bitcoin. Kriptovalute su balon i samo je pitanje kad će puknuti i kojeg razmjera će to biti”, ističe Aleksandar Lomtatidze, student treće godine Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Dodaje da je blockchain inovativna tehnologija i veliko postignuće koje ima potencijal promijeniti cijeli svijet, a kriptovalute su samo jedna od aplikacija blockchaina. Kriptovaluta ovisi o blockchainu, ali ne i blockchain o kriptovaluti. On je operacijski sustav i s njime se sve što se zamisli u teoriji može i napraviti. Koliko god to nemoguće zvučalo.

Studentska konferencija o usponu bitcoina

Enter the Blockchain: Uspon bitcoina – naziv je novog projekta Hrvatske studentske asocijacije (HSA) koji se pokreće u svrhu edukacije studenata o aktualnim kriptovalutama. Projekt će se održati 7. ožujka 2018. na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a sastojat će se od niza predavanja i jednog panela sa svrhom sučeljavanja dobrih i loših strana aktualne kriptovalute. “Vrtoglavi porast u cijeni bitcoina prouzročio je veliki boom među populacijom, ali unatoč velikoj medijskoj zastupljenosti rijetko tko shvaća što je to zapravo bitcoin, kako funkcionira te kakav utjecaj može imati na ekonomiju”, ističe voditelj projekta Gojko Lotina i poziva sve zainteresirane, posebno studente, da dođu na konferenciju i informiraju se.