Foto: Pixabay

On-line kupnja sve je popularnija, ali koliko god praktičnija bila, sa sobom nosi i rizik od prevara, nedobivanja proizvoda ili neugodnih iznenađenja pri preuzimanju paketa. Motivacija za kupnju putem mnogobrojnih on-line servisa temelji se na većoj dostupnosti proizvoda, mnogo većoj ponudi i često nižim cijenama. Međutim, od krađe identiteta, neugodnih iznenađenja tijekom dostave te velikih poštarina koje mogu udvostručiti početnu cijenu proizvoda, on-line trgovanje nije bez nedostataka.

Uobičajeni problemi

“Naručio sam dva paketa istih proizvoda, jedan je došao normalno, a drugi je bio zadržan na carini. Za provedbu carinskog postupka morao sam poslati dokaz i izjavu o vrijednosti robe. Bio je potreban račun na koji oni onda mogu staviti 25 posto PDV-a. Račun nisam imao jer su proizvodi naručivani s kineskih web-stranica, a do krajnjeg dobivanja pošiljke sve je to skupa bio iznimno mučno”, kaže Karlo Nežić, student Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Imao je osam dana da preuzme pošiljku i ona mu je na kraju procesa poslana na poštansku adresu s iznosom carine od 120 kuna.

Tin Junušić, student Fakulteta političkih znanosti, kaže da kupuje na internetu u prosjeku dva puta na mjesec i da nikad nije imao neugodnih iskustava. Ističe da je razlog za to kod za praćenje pošiljke koji dobije e-poštom nakon narudžbe proizvoda, a to je ujedno osiguranje da u slučaju bilo kakvih problema uvijek zna gdje je proizvod, kad dolazi, a i postoji način da ga vrati. Tin ističe i da kupuje samo s provjerenih internetskih stranica.

Off-line kupnja

Što ako kupnja ne ide putem on-line servisa i web-shopova? Ako netko kupuje proizvod kao što je fotoaparat koji je u inozemstvu nerijetko jeftiniji, ali u ovom slučaju izravno u prodavaonici, tako da mu predmet kupi dostavi netko tko živi u zemlji odakle ga kupuje, troškovi carine plaćaju se ovisno o vrijednosti proizvoda, a porez na dodanu vrijednost naplaćuje ovisno o propisanom Zakonu o porezu na dodanu vrijednost.

Iz Carinske uprave kažu da utvrđivanje davanja vezanih uz kupnju robe putem poštanskih pošiljaka ovisi prije svega o tome kupuje li se domaća roba, odnosno roba koja ima status robe Unije ili roba koja nema taj status.

“Ako je roba naručena iz EU-a i ima status robe Unije, ona ne podliježe carinskim davanjima (ako je na računu koji je ispostavljen prikazan iznos poreza na dodanu vrijednost)”, ističu iz Carinske uprave. Dodaju da, ovisno o konkretnom slučaju s fotoaparatom, utvrdit će se status robe i sukladno tome utvrditi i davanja.

Međutim, važno je znati da vrijednosno oslobođenje od plaćanja poreza na dodanu vrijednost i trošarina u malim pošiljkama nekomercijalnog značaja koje besplatno šalju fizičke osobe iz Trećih zemalja drugim fizičkim osobama u Hrvatskoj količinski je ograničeno za određene proizvode. Ako roba podliježe obračunu posebnog poreza ili trošarina,oni se obračunavaju sukladno zakonima o posebnom porezu za određenu vrstu robe ili sukladno Zakonu o trošarinama. Također, na carinsku vrijednost robe uvećanu za iznos carine, posebnog poreza ili trošarina obračunava se porez na dodanu vrijednost.

Troškovi carine

Roba koja ima status Unije ne podliježe carinskim davanjima, a za robu koja nema taj status propisano je oslobođenje od plaćanja carine na pošiljke robe zanemarive vrijednosti. To znači da sve pošiljke robe iz Trećih zemalja, bilo komercijalne ili nekomercijalne naravi, neovisno o primatelju, kao i načinu dopreme, ukupne kunske protuvrijednosti do 150 eura ne podliježu plaćanju carine. Kod proizvoda većih iznosa, na utvrđenu carinsku vrijednost robe obračunava se carina po stopi propisanoj carinskom tarifom Europske unije i ovisi o tarifnom broju u koji se roba razvrstava.

Porez na dodanu vrijednost

Propisi o oslobođenju od plaćanja poreza na dodanu vrijednost nacionalni su propisi, odnosno Zakon o porezu na dodanu vrijednost i Pravilnik o porezu na dodanu vrijednost, a njima su svi iznosi propisani isključivo u kunama. Roba kupljena putem interneta u vrijednosti 250 kuna bit će oslobođena carina (jer je vrijednost pošiljke manja od 150 eura), ali će se na cjelokupan iznos od 250 kuna platiti porez na dodanu vrijednost (jer je vrijednost pošiljke veća od 160 kuna). Pošiljke zanemarive vrijednosti do 22 eura u kunskoj protuvrijednosti, kao i nekomercijalne pošiljke do 45 eura u kunskoj protuvrijednosti koje fizička osoba šalje fizičkoj osobi oslobođene su plaćanja carina i poreza na dodanu vrijednost.