Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Stres, stres i još malo stresa. Tako bi vjerojatno zvučalo kada bi studenti trebali opisati razdoblje u akademskoj godini kada se naveliko pripremaju za ispitne rokove, a koje upravo kuca na vrata. Kako učiti što učinkovitije i što kraće, a dobiti što bolju ocjenu, vječno je pitanje, a pritom svaki pojedinac ima različite metode učenja kojima postiže više ili manje zadovoljavajuće rezultate.

Kako se nose s pritiskom, jesu li ga mogli izbjeći da su počeli učiti na vrijeme te kako se sada tjeraju na učenje, otkrili su nam sami studenti koje smo zatekli na nekim od najpopularnijih mjesta za učenje – knjižnicama i prostorijama za učenje studentskih domova. Obišli smo ih, naime, nekoliko i zaključili kako je, sudeći prema broju ljudi koji tamo već provode većinu svog vremena u danu – panika već počela.

Knjižnice omiljeno mjesto

Već u prvoj knjižnici koju smo posjetili, nervoza se mogla osjetiti u zraku, a napetost rezati nožem. Na licima studenata vidjelo se kako udubljeni u knjige i isključeni iz svijeta polako hvataju sve važne informacije s nadom u najbolje rezultate. Mnogi se uz knjige služe i skriptama, a kako bi im bilo lakše koriste se i različitim metodama kao što su podcrtavanje markerima i mentalne mape.

“Ipak se trudim redovito učiti, i to iz knjiga jer je onda u konačnici ocjena ipak bolja. Provedem nekoliko sati na dan čitajući literaturu, i to od početka semestra”, rekao je student treće godine Pravnog fakulteta u Zagrebu Marin, kojeg smo zatekli kako uči u Knjižnici Božidara Adžije. Bio je jedan od rijetkih uopće raspoloženih za razgovor, dok je većina samo nervozno odmahnula rukom – “nemam vremena!”.

Foto: Mihaela Lazar/Global

Upravo su knjižnice većini studenata omiljeno mjesto za učenje. Mnogi, doduše, ni nemaju alternativu ako dijele sobu ili stan sa sustanarima. No čak i oni koji kod kuće imaju dobre uvjete za učenje, ponekad se bolje osjećaju ako “svoju patnju” podijele s drugima. Unatoč tome što pojedincima odgovara samostalno učenje postoje, naime, mnogi koji motivaciju pronalaze upravo gledajući druge studente kako uče. Pritom je najpopularnija zagrebačka knjižnica za učenje definitivno Nacionalna i sveučilišna knjižnica.

“Jako mnogo studenata ovdje uči, na pet katova ima mjesta za svakoga, a broj se još više povećao zbog nedavnog otvaranja menze”, kaže Ante Livajić, savjetnik za odnose s javnošću NSK. Prilikom obilaska, tamošnjih prostorija za učenje također se vide mnogi studenti zadubljeni u knjigu. Pritom se može primijetiti kako su jedni potpuno fokusirani na ono što rade, dok drugi pogledima pokušavaju pronaći neku zanimljivost ili distrakciju.

Potraga za koncentracijom

“Ne idem redovno na predavanja jer mislim da u knjižnici u tri sata naučim ono što na fakultetu ne bih stigao ni za deset… Tako da provedem ovdje pet-šest sati na dan”, rekao nam je Nikola Raguž, student treće godine prava, koji je s cijelom ekipom odlučio provesti poslijepodne učeći.

I studenti privatnih fakulteta rado dolaze učiti u Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu, pa tako i student međunarodnog poslovanja sa sveučilišta Libertas, Petar Mandarić kaže kako tamo uvijek uči tjedan dana prije kolokvija, a kad je cijeli ispit u pitanju, potrebno mu je do dva tjedna. U tom razdoblju uči po četiri sata na dan i na kraju uvijek uspije sve riješiti na vrijeme.

‘Općenito brzo gubim koncentraciju za učenjem, ali još mi je i teže učiti u ovoj studentskoj učionici. Doslovno ništa ne naučim tu unatoč tome što je mirno i tiho. Na kraju me to uvijek dovede do gledanja epizoda omiljenih serija’, rekla je Marija Vuković

“Na kraju to bude trojkica, četvorkica ili petica”, rekao je Petar. A osim NSK i manjih kvartovskih knjižnica, studenti često uče i u knjižnicama na fakultetima te ističu kako im to odgovara jer su tada okruženi kolegama koji uglavnom uče isto ili slično gradivo, pa se mogu međusobno posavjetovati.

A čini se kako su ipak najmanje učinkovite prostorije za učenje u domovima, vjerojatno zbog previše smetnji i manjka “radne atmosfere”. Zato ih uglavnom biraju samo oni koji moraju, i to u slučaju krajnje potrebe.

“Općenito brzo gubim koncentraciju za učenjem, ali još mi je i teže učiti u ovoj studentskoj učionici. Doslovno ništa ne naučim tu unatoč tome što je mirno i tiho. Na kraju me to uvijek dovede do gledanja epizoda omiljenih serija”, rekla je Marija Vuković, studentica treće godine novinarstva na Fakultetu političkih znanosti.

Vuk samotnjak

Preferencije su različite, pa tako ima i onih koji kažu kako im grupno učenje u knjižnicama i učionicama ipak ne odgovara te im je lakše učiti u njihova četiri zida. Jedna od njih je studentica slovačkog jezika i kulture na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, Vlatka Pezer. Ona uz fakultet mora i raditi pa joj ne preostaje vremena za učenje, a kamoli još da ide u knjižnicu.

Foto: Mihaela Lazar/Global

“Ne učim baš redovno jer ne stignem, no dosad sam sve ispite uspjela riješiti učeći neposredno prije ispita”, govori Vlatka koja je trenutačno zadnja godina, a planira nastaviti svoj studij u Velikoj Britaniji. Iz tog razloga važno joj je položiti sve ispite na vrijeme.

​”Motivacija za učenje je važna za uspješno svladavanje gradiva. Kada ste motivirani, mnogo je lakše održati pozornost određenu količinu vremena. Kada niste motivirani, teškoće neće biti prisutne samo u području zadržavanja pažnje, već i samoga započinjanja s procesom učenja”, ističe. Oni koji su još u potrazi za motivacijom, tu je ipak ljeto o kojem većina već mašta, a kako bi prošlo bezbrižno, sada je potrebno “stisnuti”.

“Za početak učenja još nije prekasno, stignem sve”, riječi su mnogih (pre)optimističnih studenata koji još nisu knjigu ni vidjeli. I dok nekima polazi za rukom učiti dan prije i položiti ispit, drugima ni mjesec dana nije dovoljno. No do ispitnih rokova ostalo je još malo, a vrijeme leti pa je ipak potrebno uhvatiti se knjige što prije.