FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Sve je počelo kad je nekoliko entuzijastičnih studentica i studenata Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu odlučilo da studij novinarstva, koji se može pohvaliti TV Studentom i Radio Studentom, treba dobiti i svoj tiskani medij. I tako su napravili novine Student. Možda ne najspretnije, ali s velikom voljom i željom za radom mladi su novinari izdali dva broja.

I tada je profesor Igor Kanižaj cijelom projektu dao novi zamah, a studenti su dobili novi vjetar u leđa. Student je prerastao u Global, koji sad već petu godinu izlazi pod okriljem izdavača FPZG-a.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA

U svibnju 2014., nakon nekoliko mjeseci priprema, redakcija je reorganizirana i tiskan je prvi broj, a mjesto glavne urednice Globala preuzela je glavna urednica sad već bivšeg Studenta Helena Kuhar. U prvom uredništvu Globala zamjenica glavne urednice bila je Nina Miholić, a u uredništvu su bili i Kristina Balun, Mateja Šobak, Dijana Dretar, Anja Stević, Nikola Šimić, Ana-Maria Kezerić, Mislav Lugonjić, Helena Pereković, Matina Tenžera i Stela Lechpammer, koja se ne tako davno, ali sad kao vrsna Večernjakova novinarka opet vratila u Global kao mentorsko pojačanje. Ekipa je od početaka imala i pomoć urednika mentora Zlatka Herljevića, dugogodišnjeg novinara i urednika te predavača s bogatim iskustvom.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Izdavač je tada odlučio da mjesto glavnog urednika preuzme profesionalni novinar pa je uskoro Global počeo izlaziti “pod ravnanjem” novinara i urednika Igora Weidlicha, a na mjestu zamjenika glavnog urednika i izvršnih urednika do danas su se izmijenili Matina Tenžera, Mislav Lugonjić, Dora Kršul, Zrinka Medak i Hana Ivković, sve do novog, današnjeg sastava uredništva. Redakcija je ponosna jer je projekt Globala dobio i Posebnu Rektorovu nagradu 2014./2015.

Ali malo se toga prepuštalo slučaju – baš kao prava redakcija, Global se oslanja i na svoju vrsnu lektoricu Snježanu Babić Višnjić, te na Filipa Dinstla i Snježanu Belančić, grafičare iz Atlantisa koji su zaslužni za Globalov vizualni identitet.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Uz taj mali redakcijski pogon, studenti imaju prigodu raditi i na Story Editoru, profesionalnom redakcijskom sustavu kakav imaju i vodeće velike redakcije, a koji je Globalu osigurao hrvatski developer Marko Margeta. Uz podršku Pixsella, Tiskare Zagreb te Tiska koji Globalu pomaže u distribuciji, redakcija Globala u svojih je pet godina izlaženja zaista prerasla u rasadnik novih generacija profesionalnih novinara, a nema većeg ponosa od onog kada Globalovci sve češće završavaju kao novinarska pera vodećih hrvatskih medija.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Od 2017. Global je počeo razvijati i svoje internetsko izdanje, čije vrijeme tek dolazi.

Danas, pet godina poslije, Global je uhodana redakcija koja željno iščekuje svakog novog studenta novinarstva, ali i studente drugih fakulteta koji se žele okušati u novinarskom poslu. Redakcija koja im je spremna dati podršku i mentorstvo kako bi od svojih prvih tekstova došli do tekstova koje će htjeti “ukrasti” drugi mediji. Štoviše, Global je jedina redakcija koja je sretna kad joj drugi mediji ukradu – novinare.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA

A Globalko? Zaštitni znak Globala koji je osmislila kreativna Matina Tenžera i dalje budno bdije u redakciji i pazi da ne skrenemo sa svoje misije.

Bez senzacionalizma, žutila i politiziranja – i dalje s vama! Čitamo se!