Foto: Institut za razvoj obrazovanja

Projekt Instituta za razvoj obrazovanja “EDUpolicy LAB – društveno korisnim radom do jednakih obrazovnih mogućnosti” dostigao je novu etapu u svojoj provedbi i tako odveo 36 studenata na edukacijski modul na Sljeme.  Krajem proteklog mjeseca studenti proveli su četiri dana u Tomislavovu domu sa svojim mentorima Jasenkom Begić, Ivanom Tomasićem i Kristijanom Kovačićem.

Raspravljali su o problemima triju problematičnih skupina: roditelja studenata, tinejdžera delinkvenata te djece u domovima, te pokušali ponuditi neka rješenja koja će oni sami izravno provesti u narednih nekoliko mjeseci. Studenti su s partnerskih sveučilišta – Hrvatskih studija, Akademije dramske umjetnosti, Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti i Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta.

Rješenja s budžetom od 2000 kuna

“S razlogom smo uzeli studente s fakulteta prirodnih, humanističkih i umjetničkih znanosti, da vide da svi oni moraju djelovati kao zajednica i da jedni bez drugih jednostavno ne mogu”, rekla je Begić. A kako su nam voditelji ovog modula sami rekli, studente s partnerskih fakulteta prikupljali su dva mjeseca, a princip je bio volonterski. Svaki je student, naime, imao priliku postati dio tima i otići na Sljeme uz sve plaćene troškove, ali je bilo važno da su prijavljeni studenti spremni dugoročno surađivati i biti dio projekta sve do kraja provedbe.

Polovica studenata koji su bili na ovom modusu na Sljemenu studira na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku i Slavonskome Brodu, dok su ostali studenti iz Zagreba.

Tijekom četiri dana,voditelji su prvo studente upoznali s problemskim skupinama, nakon čega su ih upoznali s metodologijom rada ovog projekta, i, na kraju, dali im zadatak da osmisle potencijalna rješenja uz budžet od 2000 kuna po grupi.

Studenti su bili izrazito zainteresirani za zadatak kojim su se bavili, što su pohvalili i sami voditelji, a potencijalna rješenja koja su osmislili za ove problemske skupine izrazito su kreativna.

Primjerice, grupa koja će se baviti roditeljima studentima predložila je provođenje ankete među studentima, a kojom bi prikupili potrebne informacije i nakon toga svoj fokus usmjerili na omogućavanje stipendije studentima koji su roditelji, a studiraju izvanredno.

Druga grupa, u kojoj polovica studenata studira u Zagrebu, a druga polovica u Osijeku i Slavonskome Brodu, predložila je dobar balans za djecu u domovima – jedni će ih voditi u Prirodoslovni muzej i nakon toga na radionicu na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu u Zagrebu, a drugi će ih upoznati s folklorom u Slavonskom Brodu. Osim toga, bilo im je izrazito važno da svoj rad jako dobro promoviraju, pa su sve grupe u svojim prezentacijama predložile izradu vlastitih stranica i Instagram profila, kao i snimanje dokumentarnog filma koji bi se potencijalno prikazivao u osnovnim školama.

Svi studenti s kojima smo razgovarali rekli su da im se jako sviđaju programi koje su osmislili za ove problemske skupine, a svoj će trud i kreativnost pokazati narednih nekoliko mjeseci u praktičnom dijelu modula, koji je sljedeći korak ovog projekta.

“Bez obzira na to što mi nemamo nikakve veze s ministarstvom, sudjelovanjem u ovakvim projektima mi potičemo i zagovaramo neke promjene”, rekao je Rok, student pete godine Akademije dramske umjetnosti.

Projekt težak 1,2 milijuna kuna

Ovaj je projekt, inače, odobrio Europski socijalni fond te je omogućeno skoro 1,2 milijuna kuna s ciljem osvještavanja mladih o socijalno isključenim skupinama ljudi. Trajanje cijelog “EDUpolicy LAB-a” predviđeno je na dvije godine, odnosno od ožujka 2018. do ožujka 2020. godine, a rezultat bi trebalo biti uvođenje programa Društveno korisnog učenja (DKU-a) u četiri silabusa na dva visoka učilišta u Hrvatskoj, osposobljavanje 80 profesora za provedbu programa DKU, uvođenje e-kolegija EDUpolicy LAB te izradu “Vodiča za pokretanje programa društveno korisnog učenja”.

“Treba postojati Institut poput ovog koji lobira mišljenja onih čiji se glas ne čuje i obrazovanje svih skupina, a opet da nije ovisan o onom tko ga financira”, rekla je Tanja, studentica Fakulteta za obrazovne i odgojne znanosti u Osijeku.