Foto: Nika Mokos

U maloj zgradi na adresi Lepušićeva 6 u Zagrebu smjestio se Fakultet političkih znanosti, osnovan 23. veljače 1962. godine odlukom Hrvatskog sabora, kao visoko učilište u sklopu Sveučilišta u Zagrebu. Fakultet krasi epitet najstarije znanstvene institucije s područja političkih znanosti u ovom dijelu Europe, a ujedno je i jedini studij političkih znanosti u državi.

Prvi sveučilišni studij novinarstva u Republici Hrvatskoj osnovan je 1971. godine upravo na Fakultetu. Fakultet raspolaže znanstvenom bibliotekom iz područja političkih znanosti i komunikologije koja posjeduje više od 50.000 knjiga, izvrsnu kolekciju znanstvenih i stručnih časopisa te pristup najvažnijim svjetskim internetskim bazama iz ovog područja.

Međunarodna suradnja vrlo je visoko razvijena, kako na razini osobnih kontakata i suradnje tako i institucijski, u sklopu brojnih međunarodnih programa. Zahvaljujući programima razmjene možete studirati u 12 država. Fakultet političkih znanosti član je i nekoliko međunarodnih stručnih organizacija. Od akademske godine 2005./06. studiji politologije (4+1) i novinarstva (3+2) izvode se prema bolonjskom modelu kao preddiplomski i diplomski studiji, a fakultet ima i čitavu lepezu specijalističkih studija, te jedinstven doktorski studij Politologija.

Foto: Nika Mokos

U svrhu poboljšanja kvalitete studija i povezivanja teorijskih znanja i praktičnih vještina na studiju, Fakultet je 1996. godine osnovao Radio Student, 2012. godine Televiziju Student te 2014. godine studentske novine Global. Ove medije autonomno oblikuju i vode studenti uz pomoć svojih mentora. Nevjerojatno vrijedno iskustvo, stjecanje samopouzdanja u budućem poslovanju te nova poznanstva, druženja i buduće suradnje, sve to jedan je veliki dobitak studentima koji se odluče na aktivnost u bilo kojim od ova tri medija.

Fakultet ima i bogatu izdavačku djelatnost, koja je započela osnivanjem časopisa Politička misao 1964. godine, te biblioteke Politička misao koja djeluje više od četiri desetljeća, a najmlađa biblioteka je Političke analize.

Danas izdavačka djelatnost obuhvaća i časopise Anali hrvatskog politološkog društva, Medijske studije, Političke perspektive i Političke analize. Već dugi niz godina Fakultet političkih znanosti stvara diplomante koji će poslije postati sveučilišni i gimnazijski profesori, znanstveni istraživači, ministri, saborski zastupnici, gradonačelnici, diplomati, novinari, publicisti, medijski analitičari i stručnjaci za odnose s javnošću.

Kliknite OVDJE I POSJETITE STRANICE FPZG-a!