Foto: Domagoj Kunic / PR

Hrvatski Telekom nastavlja s donacijskim natječajem Generacija NOW kroz koji ulaže u STEM znanja budućih mladih generacija. Ovogodišnjim donacijskim natječajem u suradnji Institutom za razvoj i inovativnost mladih (IRIM), ulaže 700.000 kuna u daljnji razvoj STEMa u Hrvatskoj.

Natječaj traje od 30. rujna do 12. listopada, a putem online obrasca prijaviti se mogu sve obrazovne ustanove i neprofitne institucije koje promiču bavljenje STEM područjem. Odabranim institucijama, za vrijeme trajanja programa, na raspolaganju će biti podrška stručna mentorska podrška IRIM-a, dok će Hrvatski Telekom donirati najmoderniju opremu za izradu kreativnih Internet of Things projekata, besplatan pristup internetu s besplatnim podatkovnim prometom te financijsku donaciju.

“Osnaživanje mladih i podržavanje njihovog osobnog i profesionalnog rasta i razvoja je sastavni dio naše vizije spajanja svih u Hrvatskoj s mogućnostima koje digitalizacija pruža. Poticanjem razvoja STEM vještina od najradnije dobi ne ulažemo samo u naše mlade generacije, već i u budućnost Hrvatske“, poručio je predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma Kostas Nebis.

Foto: PROMO

U nacionalnom programu Generacije NOW dosad je sudjelovalo više od 2200 djece i mladih diljem Hrvatske, a ulaganje iznosi više od 4,5 milijuna kuna. Generacija NOW provodi se s ciljem pružanja najmodernijih oblika edukacije mladima da bi oni, uz pomoć najnovije tehnologije, razvijali svoju kreativnost i inovativnost.

Program će se ako to epidemiološka situacija dopusti, održavati u prostorima odabranih ustanova diljem Hrvatske, a interaktivni materijali dodatno će pomoći polaznicima programa pri stjecanju znanja i izradi vlastitih projekata. Cijeli edukacijski program nalazi se online pa će bit dostupan i svim institucijama i pojedincima zainteresiranim za usavršavanje STEM znanja i vještina.

“Mentori svojim učenicima prenose stečena znanja o tome kako iskoristiti tehnologiju za pretvaranje vlastitih ideja u prototipe uređaja te time učenici postaju stvaratelji vlastitih rješenja, a ne samo konzumenti tehnologije”, napomenuo je Paolo Zenzerović, voditelj poslovanja u IRIM-u. Dodao je da osim znanja o primjeni tehnologije učenici stječu i znanja koja su ključna u 21. stoljeću, a to su kreativnost, suradnja, vještine vodstva tima te komunikacijske i prezentacijske vještine.

Za ocjenjivanje svih projektnih radova ove će godine biti zaduženo stručno Povjerenstvo u sljedećem sastavu:

Igor Vukasović, direktor Odjela za korporativne komunikacije u Hrvatskom Telekomu i predsjednik Povjerenstva

Paolo Zenzerović, voditelj poslovanja u Institutu za razvoj i inovativnost mladih

Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije u Hrvatskom Telekomu

Gordan Gledec, dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva

Lidija Kralj, predstavnica udruge Suradnici u učenju

Josipa Majić, suosnivačica, fintech Revuto

dr.sc. Hrvoje Meštrić, ravnatelj Uprave za znanost i tehnologiju

Ivan Mrvoš, osnivač, Include