Balázs Békeffy, predsjednik Uprave OTP banke s nagradom SJAJ (Foto: Press)

Društveno odgovorno poslovanje kompanija još je vrlo često svedeno na filantropiju. No korporativno građanstvo mnogo je više – percepcija uloge tvrtke u društvu i njena utjecaja na gospodarstvo, društvo i okoliš postaje sve važniji put u osiguranju dugoročne održivosti poslovanja.

OTP banka već dulje posluje na načelima održivosti, sagledavajući u svom dugoročnom planiranju sve ključne utjecaje na svoju okolinu. Organizacijskim i poslovnim procesima koji su postavljeni tako da u obzir uzmu i društvena pitanja poput financijske pismenosti ili okolišna pitanja poput vlastite potrošnje energije, OTP banka pristupa svom poslovanju promatrajući široku sliku u kojoj djeluje.

Tako je početkom godine uveden program lojalnosti za klijente utemeljen na pretpostavci da je ne samo važno nagraditi vjernost klijenta, nego mu pomoći i da stjecanjem znanja o financijskim proizvodima i uslugama podigne vlastitu financijsku pismenost i osnaži upravljanje osobnim financijama. Aplikacija OTPetica tako edukativnu komponentu pokazuje u izazovima čijim se rješavanjem prikupljaju bodovi koji se mogu mijenjati za privlačne nagrade – ali i stjecati znanje.

Uvažavanje okolišne komponente svog rada banka već nekoliko godina pokazuje svojim projektom postavljanja solarnih elektrana na svojim poslovnim središtima na jadranskoj obali. Tako je nedavno u pogon puštena elektrana u Puli, nakon onih u Dubrovniku i Zadru, koja banci pomaže da dio energije za potrebe svog poslovanja dobije iz vlastitih obnovljivih izvora.

Prostor za poboljšanje svog utjecaja banka otkriva svakodnevno, na mnogim poljima svog rada. Stoga od 2012. redovno izvještava o svojim nefinancijskim utjecajima putem izvještaja o održivosti dostupnim na stranici www.otpbanka.hr.

Da je takva komunikacija smislena kao postavljanje primjera i standarda dobrog poslovanja, pokazuje i nagrada Sjaj koju je dodijelila Poslovna inicijativa za afirmaciju društveno odgovornog poslovanja i održiva razvoja pri M.E.P. d.o.o. u partnerstvu s Hrvatskom udrugom poslodavaca nakon istraživanja vidljivosti i afirmacije društveno odgovornog poslovanja i održivosti koje je obuhvatilo 203 tvrtke u Hrvatskoj. Kao jedina financijska institucija nagrađena tom nagradom, OTP banka na sebe preuzima liderstvo u segmentu društvene odgovornosti u industriji koja, iako visoko regulirana, mora pokazati prilagodljivost i pažnju u razmišljanju o svojim širim utjecajima.