Foto: HPK

Hrvatska poljoprivredna komora prijavila se i prošla na natječaju Europske komisije za podnošenje prijedloga Potpora mjerama informiranja koje se odnose na zajedničku poljoprivrednu politiku (ZPP) za 2018. godinu. Projekt pod nazivom “CAP For You” ili “ZPP za tebe” želi se izgraditi povjerenje u Europsku uniju među svim građanima, poljoprivrednicima i onima koji nisu poljoprivrednici, te ojačati javnu svijest o njenu sadržaju i ciljevima.

Zajedničkom poljoprivrednom politikom želi se omogućiti poljoprivrednicima odgovarajući životni standard, a potrošačima kvalitetnu hranu po pristupačnim cijenama. Tri su glavna elementa ZPP-a: jedinstveno tržište za poljoprivredne proizvode (sloboda kretanja širom Unije i zajedničke cijene), povlašteni režim zajednice (zajednička carinska barijera na uvoz izvan EU) i zajednička financijska odgovornost (troškovi se plaćaju iz zajedničkog fonda u koji sve članice uplaćuju doprinos).

Izbori za EU-ov parlament

Projekt “CAP For You” trajat će godinu dana i u tom razdoblju Hrvatska poljoprivredna komora provodi razne aktivnosti kako bi postigla tražene ciljeve natječaja te tako pridonijela širenju znanja o ZPP-u. Osim medijske promocije, HPK organizira i radionice za predstavnike poljoprivrednih udruga te za studente kojima se želi pobliže prikazati načini funkcioniranja i utjecaja ZPP-a u Hrvatskoj.

Jedna od takvih radionica održana je 11. i 12. veljače 2019. u Hotelu Osijek. Cilj radionice bio je povećati informiranost predstavnika poljoprivrednih udruženja o Zajedničkoj poljoprivrednoj politici EU-a te o procesima stvaranja poljoprivrednih politika u sklopu europskih organizacija i institucija. Radionica je okupila 39 predstavnika poljoprivrednih udruga iz različitih sektora.

Trenutačno su u obradi 34 prijave s približno 12,5 milijuna kuna potpore

Prisutne je na početku pozdravio Mato Brlošić, potpredsjednik HPK, istaknuvši kako je ova radionica okupila proizvođače hrane s područja cijele Hrvatske jer se želi izravno čuti hrvatske poljoprivredne proizvođače hrane.

Tijekom radionice sudionicima se obratila Andrea Čović Vidović, voditeljica odnosa s javnošću u Uredu za informiranje Europskog parlamenta. Istaknula je da se 26. svibnja 2019. održavaju izbori za Europski parlament, kojima se biraju i predstavnici Hrvatske na razdoblje od pet godina, te da je Uredu cilj povećati izlaznost na izbore.

Foto: HPK

Uvodnu prezentaciju o Zajedničkoj poljoprivrednoj politici nakon 2020. i zaključcima Međuparlamentarne konferencije o ulozi parlamenata u oblikovanju budućnosti hrane i poljoprivrede održao je Tomislav Panenić, predsjednik Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora. Panenić je naglasio da se u Hrvatskoj malo zna o Zajedničkoj poljoprivrednoj politici jer se ljudi osjećaju otuđeno, s unaprijed formiranim mišljenjem kako se sve donosi u Bruxellesu, te da je potrebno poznavati procedure odlučivanja u EU.

Sudionike je upoznao s raspravom vezanom uz Zajedničku poljoprivrednu politiku EU za iduće programsko razdoblje oko pet ključnih tema: proces usvajanja nacionalnih strateški planova u poljoprivredi za razdoblje 2021. – 2027.; generacijska obnova u poljoprivrednoj djelatnosti; lokalna uprava i ruralni razvoj; LEADER-program te istraživanja u poljoprivredi usmjerena na sigurnost i kvalitetu hrane.

Potrebni su konzultanti

Prezentaciju o mjerama ruralnog razvoj 2014.-2020. na području LAG-a Baranja održala je Lidija Dabić, voditeljica Ureda LAG-a Baranja.

U prethodne tri godine na području LAG-a Baranja iz mjera ruralnog razvoja odobreno je 53 milijuna kuna za 56 korisnika.

Prema dostupnim podacima trenutačno su u obradi 34 prijave s približno 12,5 milijuna kuna potpore. Kada se govori o pozitivnim iskustvima, svakako treba napomenuti vidljiv trend generacijske obnove koji se događa u razvijenim poljoprivrednim gospodarstvima na području LAG-a Baranja, što se odražava i kroz devet odobrenih projekata za mlade poljoprivrednike “teških” ukupno 3,4 milijuna kuna. Problemi su vezani uz nedostatak iskusnih konzultanata na području LAG-a Baranja za provedbu većih projekata.

Foto: HPK

Predstavljeni su primjeri dobre prakse obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja su primila potpore iz mjera ruralnog razvoja. Najprije je predstavljen OPG Vukelić u Lužanu Biškupečkom, koji je dobio potporu iz mjere 6.3.1. za proizvodnju povrća i voća prema načelima biodinamike Rudolfa Steinera, te OPG Hadžić iz Svetog Martina na Muri ostvario je potporu iz mjere 4.2.1. koja je uložena u pogon za preradu jabuka u sokove, jabučni čips i čajeve.

Mr. sc. Željko Bjeliš održao je predavanje o grupama civilnog dijaloga Europske komisije te pokazao način funkcioniranja i metodologiju komunikacije unutar grupa.

Rasprave u grupama vodile su se oba dana. U prvoj raspravi najviše rasprave vodilo se o tome tko je pravi poljoprivrednik.

Dio sudionika misli kako je pravi poljoprivrednik onaj koji plaća doprinose i kojemu je poljoprivreda primarna djelatnost, a dio je bio potpuno protiv dodatnog definiranja jer smatraju da poljoprivreda može biti i druga djelatnost koja je jednako tako ozbiljna kao i primarna. Većina je smatrala kako je potrebno ograničiti poticaje, ali se nisu složili koji bi to bio iznos i većina se izjasnila protiv uvođenja dodatnih zelenih mjera i programa.

Edukacija i subvencije

U drugoj raspravi sudionici su imali prigodu preko izravnog prijenosa na stranici na Facebooku projekta “CAP For You” javno dati prijedloge na goruće teme u poljoprivredi, kao što su zapošljavanje u ruralnim područjima, privlačenje mladih, proizvodnja, zaštita okoliša, zdrava prehrana djece u školama i vrtićima.

U raspravi putem live streama od donositelja odluka su sudjelovali gospodin Panenić, pročelnica za poljoprivredu Osječke županije Silva Wendling i predsjednik poljoprivredne komore Mladen Jakopović.

Većina se složila kako je potrebno osigurati praktičnu edukaciju i primjenu novih znanja, dodatne subvencije za kvalitetu i preradu proizvoda, lokalna tržišta poput škola, vrtića i ostalih institucija, zaštiti male i srednje poljoprivrednike, omogućiti pravednu raspodjelu sredstva i zemljišta, osigurati pristup informacijama i transparentu komunikaciju s donositeljima odluka.

Ovaj projekt sufinanciran je sredstvima Europske unije. 

Ova objava odražava samo stavove autora, a Komisija se ne može smatrati odgovornom za bilo kakvu korist nastalu uporabom informacija sadržanih u njoj.